Володимир Пятенко: “У Житлобуд-1 ми створюємо нову команду”

Володимир Пятенко

Головний тренер “Житлобуду-1” – жіночої команди “Металіста 1925” Володимир Пятенко розповів про те, як зараз формується команда, як триває підготовка та якого футболу очікувати від його підопічних у сезоні:

– Володимир Миколайович, уже майже три тижні готується команда, розкажіть, будь ласка, чим займаєтеся, як побудовано процес підготовки?

Тренуємося. Є режим дворазових тренувань, є одноразові тренування. Грали контрольну гру з хлопцями Ю-15, оскільки двосторонні ігри поки що проводити не можемо, бо кількості футболісток для цього не вистачає. Збираємо по крихтах команду, тренер з фізпідготовки вже є в нас, масажист-реабілітолог має приїхати. Збираємося всіх до купи та намагаємося, з одного боку не сильно навантажити, а з іншого трошки форсувати підготовку, бо часу мало й скоро вже старт сезону.

– Тобто зараз головне – це зібрати команду, правильно?

– Більшою мірою – так, але займаємося і тактичною підготовкою, і функціональною, все намагаємося не проґавити. Часу обмаль, тому все в комплексі. Але найголовніше, так, зібрати команду.

– Наскільки це взагалі складне завдання, фактично команди рік не буде, зі старого “Житлобуду-1”, здається три футболістки зараз повернулися?

– Значною мірою, у мене так було й в “Динамо”, то була нова команда. Так, вона була на базі коледжу, але також була нова команда, і також збирали по крихтах. Тому процес знайомий, цікавий. Так, це “Житлобуд-1” – титулована команда, великі традиції і “Металіст 1925” серйозний проєкт, команда УПЛ. Але, повторюсь, фактично ми створюємо нову команду, яку ми лише збираємо. Є і досвідчені футболістки й молоді та перспективні. Зараз найголовніше завдання команду зібрати, а також прийти спільного знаменника у функціональному та тактичному плані. 

– Сезон розпочинається 7 серпня для команди, в цей період будете продовжувати ту ж роботу, яка була до цього? Чи щось зміниться?

– Ми працюємо, “будуючи літак на льоту”, над всім будемо працювати, все в комплексі. Часу обмаль, потрібно й зігратися, і щоб загальне тактичне розуміння було спільним, функціональний стан, тому що дівчата в різному стані, різного віку. Через це дозуємо навантаження, але трошки форсуємо, щоб до старту чемпіонату ми були готові.

– Можливо, вже обговорювалося це питання з керівництвом – щодо завдання на сезон чи ви самі собі ставите якусь мету?

Перше та основне завдання, зважаючи на формат розіграшу чемпіонату (команди зіграють одне коло, після чого будуть розділені на верхню та нижню шістки, – ред.), потрапити до першої шістки та спробувати в цій шістці бути якомога вище. Для того, щоб після зими боротися за найвищі місця.

– У “Динамо” ви працювали переважно з молодими та перспективними футболістками. А в “Житлобуді-1” уже є також молоді дівчата, але ж є і досвідчені, як Апанащенко, Хаванська, Єрьоменко, Шевчук. З таким колективом працювати легше чи складніше?

– Тут не можна сказати легше чи складніше. Нормально працюється. Досвідчені дівчата молодці, й молоді також. Те що я пояснюю, старші дівчата додатково підказують молодшим. У нас є достатньо й перспективних дівчат, але ще не таких досвідчених щодо тактики, вимог. Досвідчені футболістки, що мені приємно, молодці, що підказують. Пояснюють як діяти на полі, як розташовуватися, що робити, під яку ногу давати пас, як відкриватися.

Усі моменти, які вони вже давно знають, які досвідченим футболісткам розповідати не потрібно, вони самі пояснюють молодшим. З цієї точки зору працювати легше, бо, ось ці прізвища, які ви назвали, вони з першого слова розуміють усі вимоги, як що виконувати, будь-які вправи – через це працювати, звісно легше. Ті вправи, які з молодими футболістками ми засвоювали довго, то тут практично все одразу, швидко. Це приємно, це радує, що все засвоюється й виконується швидко.

– Якого футболу, можливо, якого стилю гри вболівальникам варто очікувати від команди в новому сезоні?

Поки що ми відштовхуємося від футболісток. Сказати, що ми будемо грати від захисту чи від атаки не можна. Будемо грати в збалансований футбол. Найголовніше завдання зібрати команду, привести її до спільного знаменника, втягнутися в сезон. Важливо надійно працювати в захисті. Будемо намагатися грати в сучасний футбол, щоб були швидкості. Коли потрібно – контроль м’яча,  фланги мають працювати. Футбол має бути збалансованим. Станом на сьогодні нема такого, що ми граємо тільки в атаку чи тільки на захист. Будемо грати в сучасний футбол, який все в себе включає. Й контроль м’яча в центрі поля, і флангові атаки, й надійність в захисті. Ми це зараз тренуємо. Все поступово. І що важливо – в атаку будемо грати агресивно.

– Ви працювали багато й успішно в чоловічому футболі, а потім якось опинилися у футбол жіночому. Це доволі не звичний шлях, мало хто наважується на такі зміни. Як так у вас вийшло?

– Довго розповідати. Якщо коротко – то випадково. Працював у коледжі куратором. Була група дівчат, які займалися футболом. Їх тренерка звільнилася, я тимчасово почав їх тренувати, бо не було більше кому. Працювати почав тимчасово, але нічого більш постійного, ніж тимчасове – немає. Так вийшло, як вийшло. Не шкодує про це.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *