Баварія заплатила рекордну суму: топ-10 найбільших компенсацій за перехід тренера

Нещодавно Челсі звільнив Томаса Тухеля і призначив на його місце наставника Брайтона Грема Поттера. По різним даним, “сині” заплатили “чайкам” до 18 мільйонів євро за наставника.

Сайт Епоха Футболу вирішив пригадати інші гучні переходи тренерів з одного клубу в інших за солідні кошти.

Марк Хьюз (Уельс), €6,3 млн.  Блекберн – Манчестер Сіті (обидва – Англія)

Марк Хьюз почав кар’єру тренер ще будучи гравцем. З 1999 по 2004 рік він тренував Уельс. В 2004 році 41-річний спеціаліст  отримав посаду тренера у Блекберні і пропрацював з ним чотири роки. Його успіхи: привів далеко не найбагатший клуб до трьох півфіналів Кубка Англії поспіль і фінішував із командою у шістці найкращих в останньому сезоні.

Блекберн отримав рекордну на той момент компенсацію за тренера у світовому футболі. У Манчестер Сіті Валлієць змінив шведа Свена-Йорана Ерікссона і став першим тренером в еру нинішніх власників “містян” – правлячої королівської родини емірату Абу-Дабі.

Х’юз пропрацював півтора роки у манкуніанській команді, яка під його керівництвом виступала нестабільно. При цьому вивів Манчестер Сіті в перший для клубу півфінал Кубка ліги з 1981 року. У грудні 2009-го після перемоги над Челсі валлієць був звільнений— його змінив італієць Роберто Манчіні. Саме з цим тренером Сіті виграє першу АПЛ в своїй історіїї.

Після цього у Хьюза був середній сезон з Фулхемом та провал з КПР. І п’ять посередніх сезонів зі Сток Сіті. В березні 2018 спеціаліст очолив Саутгемптон, але був звільнений через 9 місяців. “Святі” з ним здобули лише 5 перемог у 27 матчах.

Після цього довго був без роботи, аж поки у лютому його не запросив Бредфорд Сіті. Після восьми матчів цього сезону клуб набрав 14 очок і йде шости у Лізі 2 (четвертий по силі дивізіон – прим.).

Аді Хюттер (Німеччина), €7,5 млн Айнтрахт  – Боруссія Менхенгладбах

Хюттер за свою кар’єру приводив до перемоги в турнірах практично всі свої команди — австрійські Гредіг і Зальцбург, а також швейцарський Ян Бойз.

Німецький Айнтрахт (Франкфурт), до якого він перейшов у 2018 році з Янг Бойз, фактично став першим клубом, який не зміг привести до трофею. Проте з ним франкфуртська команда дісталася півфіналу Ліги Європи в сезоні-2018/19, де команда програла в серії пенальті Челсі.

Хюттер не раз зізнавався тренером року за версіями ЗМІ та профспілкою футболістів Німеччини. У 2021 році він перейшов до Боруссії (Менхенгладбах), яка заплатила Айнтрахту за нього €7,5 млн.

Перший сезон у новому клубі у нього не задався – команда посіла дев’яте місце у чемпіонаті. У результаті він залишив Борусію.

Жозе Моурінью (Португалія), €8 млн Інтер (Італія) – Реал (Мадрид, Іспанія), 2010 рік

На той момент португалець був найбажанішим тренером для будь-якого топ-клубу Європи. Під його керівництвом успіхів досягали Порту, Челсі та Інтер.

Реал переживав не найкращі дні. В клубі вже було безліч зірок, але результати були не найкращими. У зв’язку з чим “бланкос” заплатили міланськомку €8 млн за португальського фахівця.

За три роки в Мадриді йому вдалося перемогти у національній першості, Кубку та Суперкубку Іспанії. Однак Лігу чемпіонів взяти не вдалося. Потім було повернення в Челсі, тренерство в МЮ і Тоттенхемі, але без тих успіхів, на які сподівалися боси. Зараз він очолює Рому. З “вовками” в минулому сезоні Моурінью виграв Лігу конференцій.

Рубен Аморім (Португалія), €10 млн “Брага” – “Спортінг” (обидва – Португалія), 2020 рік

Дивовижний перехід за такі гроші з огляду на те, що Аморім провів з основою Браги всього два місяці (і 13 матчів). “Спортінг” вважав цей факт достатнім, щоб запросити до себе тренера, заплативши одну з найбільших сум за мірками світового футболу. Хоча португальські клуби не входять навіть до десятки найбагатших.

Аморім змінив Рікарду Са Пінту, який непогано вів команду за сезоном, але програв два матчі поспіль. Уся його тренерська кар’єра до переходу до Браги — півтора роки у командах третього дивізіону.

Ще більше дивувало те, що Аморім не те що не легенда Спортінгу, він за “левів” навіть не грав. Але поки Аморім виправдовує довіру керівництва. При ньому за два роки виграно чемпіонство, Суперкубок та два Кубка Ліги.

Крістоф Гальтьє (Франція), €10 млн Ніцца – ПСЖ

Гальтьє розпочав свою тренерську кар’єру у 1999 році у Марселі, де нетривалий час навіть був головним тренером. Наступні 10 років працював асистентом.

У 2009 році очолив Сент-Етьєн, де до цього входив до тренерського штабу Алена Перрена. За чотири роки він перетворив Сент-Етьєн із команди нижчого ешелону на клуб, який бореться за потрапляння до єврокубків. І в наступні три роки аж до свого відходу незмінно виводив Сент-Етьєн до Ліги Європи.

У 2017 році очолив Лілль —  до його приходу команда посідала 17-те місце та виборювала виживання. Йому вдалося врятувати клуб від вильоту, а наступного сезону команда під його керівництвом фінішувала другою у чемпіонаті.

Але головну сенсацію він створив у сезоні-2020/21, коли привів Лілль, що відчуває фінансові проблеми, до чемпіонства. І це за гегемонії ПСЖ, який витрачав на трансфери сотні мільйонів. Гальтьє не міг дозволити собі такої розкоші і фактично збирав команду по шматочках з гравців, що залишилися на ринку.

Після чемпіонського сезону Гальтьє перейшов до Ніцци, з якої дійшов до фіналу Кубка Франції. А нинішній сезон він розпочав як головний тренер ПСЖ, який заплатив Ніцці €10 млн за тренера.

Брендан Роджерс (Північна Ірландія), €10,5 млн. Селтік (Шотландія) – Лестер (Англія), 2019 рік.

Успішна робота Роджерса — три сезони з Селтіком і три чемпіонства — не пройшли повз керівництво Лестера. Взимку 2019 року він перейшов до Лестера» підписавши контракт до 2022 року. Через деякий час Лестер продовжив угоду з фахівцем до 2025 року.

У “лис” були успішні періоди під його роботою. Команда двічі була 5-ю, але обидва рази могла посісти місце і повище. Поки що Лестер йде погано. Клуб з 1 пунктом замикає турнірну таблицю.

Клуби не вперше платять за Роджерса. Так, 2012-го Ліверпуль заплатив Суонсі Сіті €6,2 млн.

Андре Віллаш-Боаш (Португалія), €15 млн. Порту (Португалія) – Челсі (Англія), 2011 рік

ЗМІ називали португальця наступником Моурінью: Віллаш-Боаш працював його помічником у Порту, ​​Челсі та Інтері. Згодом розпочав самостійну кар’єру і за два роки доріс до головного тренера Порту, ​​який у перший же сезон призвів до перемог у чемпіонаті країни та Лізі Європи.

В результаті Віллаш-Боаш очолив Челсі. Власнику англійського клубу Роману Абрамовичу довелося заплатити Порту за молодого фахівця €15 млн. Йому було всього 34 роки.

Португалець не зміг доопрацювати навіть сезон і був звільнений у березні з виплатою в €13,5 млн, коли команда перебувала на межі непопадання до зони єврокубків.

Після цього він провалився і в Тоттенхемі. Добув декілька титулів в Зеніті, та посередньо попрацював у Шанхаї та Марселі. З лютого 2021 перебуває без роботи.

Юліан Нагельсманн (Німеччина), €25 млн “Лейпциг” – “Баварія” (обидва – Німеччина)

Один із найперспективніших тренерів світу Юліан Нагельсман восени 2021 року очолив мюнхенську Баварію, багаторічного лідера німецького футболу.

На той момент німцю було 33 роки, і він уже вважався досвідченим фахівцем. Свою тренерську кар’єру він розпочав ще у 2008 році, а з 2016-го працює як головний тренер. Тоді Нагельсман прийняв Хоффенхайм, став наймолодшим головним тренером в історії Бундесліги: на той момент йому було 28 років. За підсумками 2016 року він отримав звання найкращого тренера першості.

2018-го очолив Лейпциг, якому довелося виплатити Хоффенхайму за молодого тренера €5 млн — неймовірну суму для німецького футболу. Але ставка себе виправдала. Під керівництвом Нагельсманна команда дійшла до півфіналу Ліги чемпіонів, де поступилася Парі Сен-Жермен. Це найкращий результат для клубу у єврокубках.

За даними Bild, Лейпциг отримав від Баварії як компенсацію до €25 млн з урахуванням бонусів – рекордну за мірками футболу суму. Раніше жоден клуб не віддавав за тренера навіть близько €25 млн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *