Історія Джузеппе Сіньйорі: маленький нападник з великими бомбардирськими навичками

Джузеппе Сіньйорі

Серія А у 90-ті роки, безсумнівно, була найкращою футбольною лігою у світі. Майже у кожному клубі були легендарні гравці, а в топових командах на кожній позиції виступали зірки.

Джузеппе Сіньйорі -це ім’я, напевно, згадають лише найвідданіші фанати Лаціо чи Кальчо. Маленький нападник (171 см) просто розривав захист суперників, вдало перебував на вигідних позиціях і проявляв неймовірний бомбардирський хист. Завдяки цьому він тричі ставав найкращим голеадором Серії А. Сайт Епоха футболу пропонує більш детально вивчити біографію нападника.

Джузеппе Сіньйорі: ранні роки

Джузеппе Сіньйорі народився 1968 року в невеликому місті Альцано-Ломбардо в регіоні Ломбардія, розташованому на півночі Італії. Центром цього регіону є Мілан, друге за величиною місто країни. У Мілані базуються два титуловані італійські футбольні клуби – Мілан та Інтер. З дитинства захоплений футболом Синьйорі з 1981 по 1984 грав у молодіжному складі Інтера, але коли стало зрозуміло, що хлопець так і залишиться низькорослим, з ним вирішили попрощатися. Тренери вважали, що з такими габаритами Джузеппе не стати професійним футболістом.

16-річний Джузеппе перейшов у академію до скромного Альбінолеффе. На диво, йому давали шанс грати за першу команду, на що нападник відповів 8-ма голоми за 38 матчів. Юного форварда з Серії Д помітила П’яченца, котра грала лігою вище – в Серії С. За три роки в П’яченці він забив 8 голів за 46 матчів, а сам клуб вийшов до Серії В.

На цьому виступи за “вовків” закінчилися. 21-річний Сіньйорі переходить до іншої команди Серії Б – Фоджи. Цей клуб очолював Зденек Земан. Чеський спеціаліст тільки починав свій шлях тренера, але вже вирізнявся яскравою та атакувальною грою Він приймає рішення перевести новачка з флангу в центр нападу. Його не зупинили скромні зростові дані підопічного.

Джузеппе стає лідером колективу. За два роки в Серії Б “Беппе” забив 26 голів за 68 матчів, чим допоміг клубу вийти до еліти. Перехід на новий рівень не зупиняє 23-річного забивалу. На рахунку Сіньйорі 11 голів за 32 гри. Фоджа посідає 9-ту сходинку в свій дебютний сезон в еліті, обійшовши Лаціо та Фіорентину.

Джузеппе Сіньйорі: зірка Серії А

У 1992 році неймовірно швидкий, власник тонкого пасу і потужної лівої Сіньйорі опинився у складі збірної Італії. Майже одразу після цього він перейшов до Лаціо. “Орли” були незадоволені 10-м місцем у минулорічній кампанії, тому окрім форврда Фоджі вони придбали Пола Гаскойна з Тоттенгема, Аарона Вінтера з Аякса та Дієго Фузера з Мілану.

У сезоні 1992/1993 Лаціо забив 65 голів за 34 гри. Стільки з забив і Мілан. Більше ні одна команда не перетнула позначку в 60. Але якщо “россонері” набрали 50 очок і виграли “золото”, то римляни мали на 12 балів менше і фінішували п’ятими. Сіньйорі в конкурентах мав Карла-Хайнца Рідле. Німець не завадив йому стати основною  ударною силою “орлів”. Джузеппе забив 26 голів і впевнено виграв гонку бомбардирів, впевнено обійшовши Роберто Баджо (Ювентус”) та Абеля Бальбо (“Удінезе”), у яких було на 5 голів менше.

У наступному сезоні він повторює цей успіх – забиває 23 м’ячі у 23 матчах. Він знову на п’ять голів випередив головного конкурента – цього разу ним був Джанфранко Дзола з 18 голами. Лаціо посідає 4-те місце.

Цікаво, що Синьйорі завжди одягав бутси на один розмір менше – він вважав, що це покращує контакт із м’ячем і робить удари точнішими. Взуття футболісту тривалий час постачала компанія Diadora. Впізнаваний в Італії та за її межами Беппе-гол чудово справлявся з роллю посла італійського виробника спортивного екіпірування.

Синьорі часто називали “одноногим”, тому що він був яскраво вираженим шульгою. Навіть пенальті Джузеппе завжди пробивав лівою ногою, причому робив це без розбігу.

У збірній Синьйорі використовувався поперемінно з Роберто Баджо та П’єрлуїджі Казірагі, але жорсткі тренерські схеми не дають йому тут проявити себе як бомбардира. На чемпіонаті світу 1994 року в США Синьйорі грає майже у всіх матчах, але жодного гола не забиває, хоч і віддає кілька гольових передач. У фіналі цього турніру Італія програє Бразилії, але у тому матчі Джузеппе на поле не виходить. Це назвали єдиною помилкою тренера збірної Арріго Саккі, який не випустив Сіньйорі замість травмованого ще у півфіналі Баджо, хоч зазвичай він робив саме так.

У 1995 році Синьйорі стає капітаном Лаціо, і тоді ж власник клубу Серджо Краньйотті оголошує про бажання продати футболіста Пармі за значну суму. До цього моменту Беппе був кумиром тіффозі, і вони не погодились з таким рішенням. Натовп фанатів прийшов до будинку Краньотті і закидав його яйцями, помідорами та монетами. Керівництво клубу такої реакції не очікувало і того ж дня припинило переговори щодо продажу гравця.

Наступного року Синьйорі втретє у складі Лаціо стає найкращим бомбардиром чемпіонату – він забиває 24 голи у 31 матчі. Однак у схемах тренера Саккі збірної Джузеппе немає місця, і він не їде на ЧС-1996.

Джузеппе Сіньйорі: друге дихання ветерана

Після цього у нападника починається ігрова криза, він забиває менше, не знаходить спільної мови з новим тренером Лаціо і на один рік іде до Сампдорії. За клуб з Генуї форвард не виблискував – лише 3 голи за 17 матчів.

Влітку 1998 30-річного Джузеппе підписує борець за виживання Болонья. Здавалось, що зірковий час для Сіньйорі завершився. Проте за наступні три сезони ветеран відзначається 47 разів за 84 гри, чим допомагає команді одного разу навіть вийти до Кубку УЄФА.

Наступні три роки для ветерана були вже не такими вдалими – заважали травми. Але і це не завадило відзначитися 21 раз за 60 матчів.

Наприкінці кар’єри нападник виступає за грецький Іракліс (5 матчів, 0 голів) та аутсайдера чемпіонату Угорщини Шопрон (10 матчів, 3 голи). Після чого в 38 років завершує кар’єру.

Джузеппе Сіньйорі: життя після футболу і кримінал

У 2008 році Синьйорі став генеральним директором клубу Тернана із серії С, але в січні наступного року пішов з цієї посади. У 2011 році італійський футбол сколихнув скандал, пов’язаний з організацією договірних матчів, і Джузеппе виявився одним із його головних фігурантів. Колишнього форварда разом із ще півтора десятками людей затримала поліція.

Синьйорі як найвідомішу людину з числа обвинувачених стали називати головою всієї банди та головним бенефіціаром від договірняків. За версією слідчих махінації торкнулися одного матчу в серії А та ще 17 зустрічей у нижчих дивізіонах. Там було багато поганих моментів, включаючи снодійне, підмішане у воду гравцям однієї з команд. Організатори махінацій діяли переважно через підкуп гравців, після чого ставили великі суми в азіатських букмекерів. Тривало все це, певне, не один сезон.

За підсумками провадження за ґрати нікого не посадили, але дисциплінарні стягнення наклали і на окремі клуби, і на багатьох гравців. Сіньйорі, який має ліцензію тренера, але не встиг попрацювати з жодним клубом, у 2011 році був на 5 років позбавлений права займатися футболом. Дискваліфікація закінчилася у серпні 2016 року. 23 лютого 2021 р. Синьйорі було виправдано за “відсутністю доказів”.

Головне фото: twitter Vintage football shirts

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *