Фулхем 2009/2010: згадуємо головних зірок команди, яка доходила до фіналу Ліги Європи

Фулхем 2009/2010

Cезон 2009/2010 став першим для такого турніру, як Ліга Європи. Ні, це не було щось нове, просто реформований і розширений Кубок УЄФА. В першому фіналі зійшлись Атлетіко і Фулхем. Перемогу здобули іспанці, але “дачники” закохали в себе тоді багатьох.

Сайт Епоха Футболу вирішив згадати головних зірок того складу, а також описати і турнірний шлях лондонців.

В попередньому сезоні колектив Роя Ходжсона посів сьому сходинку в АПЛ, що дозволило потрапити в єврокубки. Старт був в третьому раунді кваліфікації, суперником була литовська Ветра, яка в кожній грі отримала по три голи, а сама не забивала. Перед групою був вибитий Амкар. Вдома росіяни були обіграні (3:1), а в РФ була поразка (0:1).

До групи з “коттеджерами” потрапили Рома, Базель і ЦСКА Софія. Після 4-х матчів було всього 4 бали, що ставило під сумнів подальший вихід, але були обіграні вдома ЦСКА (1:0), а в останньому турі на виїзді тріумф над Базелем (3:2), що і дозволило вийти в плей-оф.

Першим суперником в іграх на виліт став донецький Шахтар. На “Крейвен Коттедж” “гірники” посупились (1:2), а на Донбас-Арені не змогли відквитати різницю (1:1).


Фотосесія перед грою Фулхем – Ювентус

В 1/8 фіналу в Турині Ювентус здобув впевену перемогу (3:1), а в Лондоні вже на 2-й хвилині “Стара синьора” зусиллями Давида Трезеге вийшла вперед. Колективу Ходжсона треба було забивати чотири голи і при цьому не пропустити… і вони це і зробили.

Надалі суперником був чемпіон Німеччини попереднього сезону Вольфсбург, над яким були дві мінімальні перемоги. В 1/2 був досить важкий двобій з Гамбургом, проте і цей клуб пав перед “коттеджерами”. Варто сказати, що для німецького клубу це був другий виліть поспіль у півфіналі. Роком раніше вони постраждали від Вердера.

Фінал був важкий. Атлетіко вирвав перемогу лише на 116-й хвилині. Дубль оформив Дієго Форлан, який на початку кар’єри не заграв в АПЛ за МЮ. Хочеться нагадати, що через місяць уругваєць буде феєрити на ЧС-2010 в ПАР і буде названий найкращим нападником Мундіалю.

Але у нас розповідь не про Форлана. Зараз ми згадаємо головні обличчя того Фулхема.

Марк Шварцер

Ворота оберігав один з найкращих голкіперів АПЛ 00-х австралієць Марк Шварцер. З кінця 90-х і до середини 00-х він був гравцем Мідлсбро, а в 2008 році перейшов до “котеджерів”.

Він відіграв 18 матчів в тому сезоні Ліги Європи, лише 1 гру провів Девід Стокдейл. Його шкода ще більше через те, що в 2006 році він програвав фінал Кубка УЄФА за “боро”. До речі, про той “золотий” склад клубу з Ріверсайда ми писали в нашій попередній статті.

Марк Шварцер

Золтан Гера 

Найкращі роки цього угорського хавбека пройшли в англійській Вест Бромвіч Альбіон, де він став лідером команди і провів до переходу у Фулхем 4 чудові сезони. Півзахисник відзначився за команду 21-м забитим голом та став улюбленцем місцевих фанатів. Тож не дивно, що угорця керівництво Вест Брома спробувало повернути. Після чудової гри в Лондоні футболіст у 2011 році знову заграв у цій команді, але вже з меншим успіхом.

У 2013 році він повернувся до Ференцвароша, який дав йому дорогу у великий футбол, де у 2018 році закінчив кар’єру гравця. Повісив бутси на цвях Золтан у 39 років. І загалом провів чудову кар’єру, вершиною якої став саме фінал проти мадридського Атлетіко у 2010 році.

В тому сезоні ЛЄ забив 6 голів за 18 матчів. Зараз очолює молодіжну збірну Угорщини.

Дам’єн Дафф

Ірландський вінгер був однією з головних зірок Челсі, що відроджується, куди він перебрався після кількох успішних сезонів у Блекберні, де футболіст і починав кар’єру у великому футболі. За “мандрівників” він забив 27 голів. У Лондоні його шлях був не менш вражаючим, але провів за “аристократів” ірландець лише 3 сезони, забивши 14 голів. Потім були роки у Ньюкаслі, після чого ірландець перебрався до Фулхема.

Коли хавбек опинився у таборі “дачників”, йому вже було 30 років. Однак саме в цьому клубі він набув другої молодості. За команду він забив 15 голів у чемпіонаті та став одним із творців успіху в Лізі Європи. 2014 року він залишив клуб, щоб провести один сезон в австралійському Мельбурн Сіті. У 2015 році футболіст провів свій останній сезон на професійному рівні у складі ірландського Шемрок Роверс.

В тому сезоні Ліги Європи відіграв 14 поєдинків і забив 1 гол. Після завершення кар’єри працював тренером в Шемрок Роверс, Селтіка та входив в тренерський штаб збірної Ірландії. В 2021 році очолив Шелбурн.

Клінт Демпсі

Один із найкращих футболістів в історії футбольної збірної США розпочинав кар’єру у складі бостонського клубу Нью-Інгленд Революшн У 2007 році у 24-річному віці хавбек перебрався на Туманний Альбіон, підписавши контракт із лондонським Фулхемом.

У складі цієї команди пройшли найкращі роки у кар’єрі американця. Клінт забив за “дачників” у чемпіонаті 50 голів, а в одному із сезонів взагалі претендував на лаври кращого бомбардира АПЛ, що для півзахисника досить серйозне досягнення. У сезоні 2009/10 багато в чому саме його гра дозволила Фулхему дійти фіналу Ліги Європи.

У 2013 році хавбек повернувся до рідних Штатів, де грав за Сіетл Саундерс. Був сезон оренди у Фулхемі у 2014 році, але в Англії він уже не зміг продемонструвати колишній рівень. 2018 року Демпсі завершив кар’єру футболіста. За збірну атакуючий півзахисник забив 57 м’ячів.

Наразі точних подробиць про те, чому присвячує час екс-зірки АПЛ, немає. Відомо, що він є глибоко віруючою людиною і багато часу проводить із сім’єю. В ЛЄ того сезону за 13 матчів відзначився 2 рази.

Бреде Хангеланн

Капітан “дачників” того сезону. Норвезький центральний захисник був основним футболістом Фулхема упродовж шести сезонів. Кар’єру він починав у скромному Вікінгу, а вже у 24 роки перебрався до датського Копенгагена, де провів три роки. У 27 років у 2008 році Бреде підписав контракт із Фулхемом. За лондонців футболіст провів 217 ігор та забив 8 голів, що непогано для центрдефу.

За той турнір він забив двічі у 16 поєдинках. Незважаючи на свою надійну гру протягом кількох сезонів, саме Хангелан припустився фатальної помилки у фінальній грі проти Атлетико, коли Форлан забив вирішальний гол на 116 хвилині матчу. У 2014 році Бреде залишив клуб, але залишився в Лондоні, уклавши угоду з Крістал Пелас. У складі команди він провів два сезони та закінчив кар’єру у віці 35 років.

Також захисник має 91 матч за норвезьку збірну, кольори якої він захищав з 2002 по 2014 роки. Хангелан забив за національну команду 4 голи. Останнім часом екс-захисник Фулхема працює коментатором та експертом на телебаченні.

Діксон Етуху

Англійський хавбек нігерійського походження розпочинав свій шлях у великому футболі в Манчестер Сіті, за який він виступав із 2000 по 2002 роки. Потім він підписав контракт із Престоном, де провів 134 ігри та став автором 17 голів. Далі Етуху грав за Норвіч та Сандерленд, а у 2008 році перейшов у Фулхем.

У складі “дачників” він провів 91 зустріч і відзначився трьома м’ячами. В ЛЄ забив 2 голи за 14 ігор. Він був незамінним гравцем лондонської команди, з якою дістався фіналу. Також футболіст має 20 матчів за збірну Нігерії, за яку він не забивав.

2015 року хавбек поїхав до Швеції, де провів сезон за АІК. У 2017 році він прийшов до іншого колективу з цієї північної країни – Рессьєхольма. Зігравши лише дві зустрічі за команду, Діксон завершив кар’єру гравця у 35 років. У Швеції Етуху став учасником гучного скандалу з підкупом воротаря АІКу Стаматопулоса у матчі проти Гетеборга. Голкіперу запропонували 160 тисяч фунтів. Проте страж воріт розповів своєму керівництву про пропозицію, через що вибухнув скандал. Спочатку Діксона виправдали, але у 2019 році розгляд продовжився, і хавбека знову визнали винним.

Він виплатив штраф, але у в’язницю не потрапив. Однак щодо футболіста тепер поширюється бан на п’ять років. І хоча він уже почав на той момент працювати спортивним агентом, це зламало йому плани.

Боббі Замора

Англійський футболіст, який має тринідадське походження, розпочинав кар’єру в Брістоль Роверс у 1999 році. Далі були виступи за Бат Сіті, але у 2000 році він перебрався до Брайтона, який зараз виступає в АПЛ. За цю команду Боббі провів 119 матчів і відзначився 70-ма голами. Далі були виступи за Тоттенхем та Вест Хем, після чого Замора потрапив у ще один лондонський клуб – Фулхем.


Боббі Замора радіє забитому голу у ворота Андрія Пятова

З “дачниками” він у 2010 році дістався фіналу Ліги Європи, де теж брав участь. За сезон в ЛЄ забив 8 голів за 17 матчів.  У 2012 році нападник перейшов у Квінз Парк Рейнджерс. У 2015 році футболіст перебрався до Брайтона, у складі якого Боббі раніше демонстрував неймовірну результативність. Тут він і закінчив кар’єру у 2016 році. У кар’єрі форварда є 2 матчі за збірну Англії.

Раніше футболіст неодноразово говорив, що йому не подобається футбол, але він ним займається, бо це потрібне. Замора також заявляв, що він не дивиться матчі вечорами, що багатьом його знайомим видається дивною поведінкою.

Після завершення кар’єри Боббі повідомив, що ніколи не збирається працювати у сфері, хоч би навіть побічно пов’язаної з футболом. Проте все-таки у цій галузі він засвітився. Зокрема, у 2019 році він разом з іншими екс-футболістами проводив тренування для дітей у віці 5-15 років у футбольній академії Football Escape.

Денні Мерфі

Найкращі роки цього півзахисника пройшли у складі Ліверпуля, з яким він виграв Кубок Англії, Кубок Ліги, Суперкубок Англії, Кубок УЄФА та Суперкубок УЄФА. Однак кар’єру футболіста він розпочинав у далекому 1993 році, виступаючи за Кру Олександра. У цій команді Денні провів 3 сезони. У Ліверпулі хавбек відіграв до 2004 року, після чого став футболістом лондонського Чарльтона. Потім був сезон у Тоттенхемі, а вже у 2007 році у віці 30 років гравець підписав угоду з Фулхемом. Тут він провів 5 сезонів.

За “дачників” Мерфі забив 17 голів у всих турнірах, у тій Лізі Європи на його рахнку 2 результативні удари в 13 зустрічах.

У 2012 році він погодився на перехід до Блекберна, де і відіграв свій останній сезон. У 36 років Денні вирішив піти з футболу, не бачачи перспектив продовжувати. Останніми роками Мерфі працює експертом на британському телебаченні. 2015 року Брендан Роджерс пропонував йому працювати в штабі Ліверпуля, але він вирішив відмовитися. Натомість Денні вважав за краще давати коментарі з приводу матчів відомим ведучим та проводити аналіз ігор чемпіонату Англії.

Інші важливі виконавці Фулхема 2009/2010

Окрім Хангеллана в захисті майже завжди грали Аарон Хьюз (17 матчів), Пол Конческі (13), Стівен Келлі (10), Джон Пейнтсіл (10) і Кріс Бейрд (16). Чотири гри в тому турнірі відіграв і молодий Кріс Смоллінг.

З хавбеків варто також відмітити Саймон Девіс (11) та Бьорн Хельге Ріісе (12). З нападом було важче. Ерік Ньюланд не забив за 9 матчів голів, а інші відіграли менше 5 матчів, хоч і відзначались голами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *