Зоря мала перемагати, Шахтар крайню гру програв: Фенербахче проти українських клубів

Турецький Фенербахче на внутрішній арені майже завжди посідав найвищі місця, що дозволяло грати в єврокубках. Досить рідко доля зводила «канарок» і з українськими командами.

Сайт Епоха Футбола вирішив пригадати матчі клубу зі Стамбулу проти українських команд. Хочемо нагадати, що історію протистоянь з Динамо ми публікували раніше, тому в дану підбірку матчі проти “біло-синіх” не включені.

Ліга чемпіонів. Сезон 2015/2016. Третій кваліфікаційний раунд.

«Гірники» в сезоні 2014/2015 вперше за чотири роки лишились без чемпіонства в УПЛ. Команда Луческу вимушена була пробиватись в Лігу чемпіонів через кваліфікацію. В суперники дісталось саме Фенербахче.

Фенербахче – Шахтер – 0:0

Фенербахче: Волкан, Калдірім, Кьяєр, Бруну Алвеш, Еркін, Соуза, Топал (Мейрелеш, 64), Нані, Дієго (Стох, 84), Соу (ван Персі, 69), Фернандао

Шахтар: П’ятов, Срна, Ордець, Ракицький, Шевчук, Фред (Малишев, 90), Степаненко, Марлос (Едуардо, 77), Тейшейра, Тайсон (Коваленко, 79), Гладкий

Тоді ще було правило виїздного гола, тому всі побоювались, що «жовто-чорні» постараються забити і перейти в оборону. Але «гірники» вдома провели дуже впевнений матч і здобули розгромну перемогу.

Шахтар  – Фенербахче 3:0

Голи: Гладкий 25, Срна 65 (пен.), Тейшейра 68

Шахтар: Пятов – Срна, Ракицький, Ордець (Кучер 83), Шевчук – Фред, Степаненко – Марлос (Коваленко 87), Тейшейра, Тайсон – Гладкий (Едуардо 81)

Фенербахче: Волкан Демірел – Озбайракли (Стох 88), Бруну Алвеш, Кьяєр, Еркін – Нані (Топал 88), Р.Мейрелеш (Потук 78), Соуза, Дієго – Фернандао, М.Соу

Ліга Європи, сезон 2016/2017, груповий етап

Друга половина 10-х видалась для турок не дуже вдало. Після успіху в сезоні 2012/2013, коли клуб дійшов до ½ Ліги Європи, особлих досягненнь не було. Так, коли в суперники луганському клубу потрапив Фенербахче, то фаворитом були саме представники турецької Суперліги.

Проте в першому матчі команда Юрія Вернидуба дала не те що бій, а ледь не створила сенсацію.

«Канарки» вигляділи краще. Звичайно, тут не було нічого дивного. В клубі виступали гравці збірної Туреччини та такі зірки європейського футболу як Кьяєр, Ван Персі та Шкртел.

Проте, гранд турецького футболу зумів врятуватись лише за декілька секунд до фінального свистку. Чудовий удар зі штафного вдався ниніньому гравцю Мілану Сімону Кьяєру.

Зоря (Луганськ, Україна) – Фенербахче (Стамбул, Туреччина) 1:1

Голи: Гречишкін 52 – Сімон Кьяєр 90+6

Зоря: Шевченко, Соболь, Гречишкін, Любенович (Опанасенко 83), Караваєв, Форстер, Кулач (Гордієнко 87), Петряк (Пауліньо 73), Каменюка, Чайковський, Сиваков

Фенербахче: Демірель, Стох (ван Персі 58), Учан (Туфан 46), Шкртел, Озбайракли, Соу, Потук (Еменіке 73), Соуза, Топал, Кьяєр, Алі Калдирим

На «Шюкрю Сарачоглу» клуб УПЛ також дав пристойний бій. Перші 45 хвилин вдалось вистояти, але в середині другого тайму голи від Стоха та того ж таки Кьяєра дозволив «канаркам» здобути комфортну перемогу.

Фенербахче – Зоря 2-0

Голи: Стох, 59, Кяєр, 67

Фенербахче: Демірель, Кілдирим, Кяєр, Шкртел, Езбайракли, Топал, Потук, Соуза, Шен (Нойштедтер, 73), Соу (Учан, 86), Еменіке ( Стох , 46)

Зоря: Шевченко, Соболь, Форстер, Сіваков, Каменюка (Опанасенко, 34), Петряк (Бонавентура, 57), Чайковський, Гречишкін, Караваєв, Харатін, Кулач (Пауліньо, 69).

Товариський матч. Квітень 2022 рік.

Фенербахче – Шахтар – 1:0

Голи: Валенсія (26)

В ці дні «гірники» повинні були бути занятими боротьбою за чемпіонство в УПЛ, але, на жаль, в Україну вторглася росія, тому довгий період донецький клуб був без футболу і лише в квітні зміг отримати дозвіл на виїзд за кордон для проведення товариських матчів.

В матчі проти Фенербахче команда Де Дзербі грала без легіонерів, але і турки виставили далеко не найсильніший склад. Домашнє поле і перебування в тонусі дозволило «канаркам» отримати мінімальну перемогу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *