Український гранд не програвав: історія зустрічей Динамо – Фенербахче

Зовсім скоро київське Динамо стартує в кваліфікації Ліги чемпіонів. Суперником буде гранд турецького футболу Фенербахче. Обидва клуби майже кожного року грають в єврокубках, проте їхні шляхи перетинались досить рідко. Загалом було зіграно 5 матчів: чотири в Лізі чемпіонів та один товариський матч.

Сайт Епоха Футболу вирішив зробити екскурс в історію та згадати, як проходили попередні матчі між клубами.

Перша дуель: кваліфікація ЛЧ 2006/2007.

Динамо в сезоні 2005/2006 зазнало найбільшої ганьби в єврокубках 00-х. Кияни не змогли пройти швейцарський Тун в другому кваліфікаційному раунді ЛЧ і вилетіли з єврокубків ще 3 серпня. Леонід Буряк був звільнений, на його місце прийшов Анатолій Дем’яненко. Незважаючи на відсутність єврокубкових матчів кияни не змогли взяти чемпіонство. В «Золотому матчі», який проходив в місті Кривий Ріг, Шахтар був сильнішим.

На наступний рік «біло-сині» планували змити цю ганьбу. В суперники спочатку потрапив латвійський Металургс. Команда Дем’яненка не повторила провал минулого року і за два матчі забила чемпіонам Латвії 8 голів, пропустивши в свої лише 1. Проте для виходу до групи ЛЧ треба було здолати Фенербахче.

«Канарки» провели непоганий попередній сезон в своєму чемпіонаті. Під керівництвом німця Крістофа Даума команда набрала 81 очко і лише на 2 пункти поступилась Галатасараю. Різниця голів – 90:34. Літом команду очолив бразилець Зіко. Не обійшлось і без втрат. Лідер атак останніх двох років Мерт Нобре перейшов в Бешикташ, але й без цього в клубі було чимало іменитих легіонерів та гравців збірної Туреччини.

Фанати Динамо побоювались, що команда знову залишиться без виходу до групового етапу найпрестижнішого турніру, але впевнена домашня перемога в першій грі зробила очікування оптимістичнішими. Українській команді вдалось дотиснути суперника. А після першого тайму другого матчу стало зрозуміло, що далі підуть саме представники України.

Динамо – Фенербачхе – 3:1

Голи: Діого Рінкон (1, 68), Юссуф (83) – Ауреліо (48)

Фенербахче – Динамо – 2:2

Голи: Аппіа (36), Зенгін (57) – Шацьких (5, 42)

Дуель №2. Груповий етап Ліги чемпіонів 2008/2009

Друга зустріч відбулась через два роки. Ці два сезони для клубів вийшли протилежними: Динамо двічі провалилось, посівши четверте місці в групі, набравши 2 бали за 12 поєдинків. Фенербахче, навпаки, в сезоні 2007/2008 дійшло аж до ¼ фіналу, де програв лише Челсі. Цьому успіху стамбульского клубу ми присвячували статтю.

Літом до команди прийшов досвідчений Луїс Арагонес, який в липні привів збірну Іспанії до золота Євро, а в 1986 виходив з Атлетіко до фіналу Кубка Кубків, де програв саме Динамо. Також «канарки» стали сильнішими і по іменам. Додались до складу Роберто Карлос, Емре Белезоглу і найкращий бомбардир Прімери сезону 2007/2008 Дані Гуїса.

Проте у Арагонеса в клубі не пішло. Турки невдало провели ЛЧ, посівши останнє місце в групі. На Шукрю Сарачоглу знову була нічия, але на цей раз без голів, а от в Києві Динамо здобуло мінімальну перемогу, голом відзначився Роман Єрьоменко.

Динамо - Фенербахче

Колектив Юрія Сьоміна потім непогано показав себе в Європі. В плей-офф Кубка УЄФА вони вибили Валенсію, Металіст та ПСЖ. В ½ фіналу їх зупинив Шахтар, «гірники» тоді і стали володарями трофея.

Фенербахче – Динамо – 0:0

Динамо – Фенербахче – 1:0

Гол: Єрьоменко (20)

Дуель N3: товариська гра

Зовсім нещодавно відбулось крайнє протистояння. «Біло-сині» готовились до матчів групової стадії ЛЧ і старались грати по два матчі на тиждень. Зв’язки Мірчі Луческу дозволили організувати в Стамбулі спаринг.

Динамо - Фенербахче

Матч завершився нічиєю, хоча «жовто-чорні» були трошки краще по грі, але не змогли реалізувати свої моменти.

Фенербахче – Динамо – 1:1

Голи: Пелкас (63) – Лєдньов (28)

Матчі між командами пройдуть 20 і 27 липня. В першому поєдинку представник УПЛ буде господарем поля, але гра відбудеться на нейтральному полі в Лодзі, оскільки через війну з боку росії УЄФА не дозволяє проводити матчі європейських змагань на території України.

Вихід в наступний раунд кваліфікації Ліги чемпіонів дозволить Динамо гарантувати собі груповий етап Ліги Європи. Одвічний конкурент «біло-синіх» донецький Шахтар буде грати в групі ЛЧ, оскільки саме вони були лідером в чемпіонаті України на момент вимушеної зупинки розіграшу.

Дуель №4. Кваліфікація ЛЧ. Сезон 2022/2023.

Ну і геть нещодавні матчі. Динамо не грало офіційні матчі з грудня, “канарки” підписали декілька сильних гравців, а очолив їх відомий Жорже Жезус. Здавалось, що гідна гра проти турецького гранда вже буде подвигом для “біло-синіх”.

Динамо – Фенербахче – 0:0

Гра в Лодзні була нудною. Динамо грало обережно, а Фенербахче хотів, але не міг. Обмаль моментів переросли в те, що голів не було. Все повинно вирішитись буле на Шукрю Сарачоглу.

Фенербахче – Динамо – 1:2

Голи: Саллаї (88) – Буяльский (55), Караваєв (114)

Цей поєдинок був схожий на перший, але впевненість у “жовто-чорних” через домашні трибуни була ще більшою. Проте, все зламало видалення Юксека на 53-й хвилині. Це вирівняло гру і Динамо ж одразу забило.

Господарі отримали шанс зрівняти рахунок на 70-й хвилині, але Бущан відбив удар Валенсії з пенальті, але до Фенербахче таки перевів зустріч в екстра-тайм. Там сильнішими були кияни, які краще себе показали і забили переможний гол.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *