Володимир Єфімако: У Кривбасі хочеться бачити збалансований футбол, як в атаці, так і обороні

Головний тренер ЖФК «Кривбас» Володимир Єфімако в інтерв’ю пресслужбі клубу підбив підсумки першого кола та поділився планами команди на зимове міжсезоння.

– Володимир Олександрович, де і як ви відсвяткували Новий рік?

– Зустрічав Новий рік у Кривому Розі у родинному колі, з жінкою та дочкою. Приготували вечерю, подивились виступ президента. Це було дуже сильно і зворушливо.

– Як оціните виступ команди у першому колі?

– Здебільшого позитивно. Влітку команда значно оновилася, до нас прийшло багато молодих гравчинь… Не припиняю також дивуватися хоробрості наших футболісток, які не покинули «Кривбас» і продовжують грати в умовах війни…

Ми були за крок від виходу до фіналу Кубку. У чемпіонаті ж боротьба продовжується, адже ми лише на три очки відстаємо від «Ворскли».

У нинішніх реаліях ми розуміємо, що маємо щодня дякувати нашим героям з ЗСУ за те, що взагалі можемо продовжувати займатися улюбленою справою.

– Назвіть найгірший/найкращий матч ЖФК «Кривбас» у 2022 році?

– Важко виділити якийсь один матч. Мені особисто запам’яталася гра з «Дніпром-1», мабуть, тому що вона дебютна. Гру з «Ворсклою» в чемпіонаті, де ми зазнали єдиної поразки, до провальних я б не відносив, хіба що перші 15 хвилин, після чого, вважаю, ми виглядали нічим не гірше суперника. Як я вже казав, були певні невдалі відрізки, проте ми корегували все у процесі.

– Артем Гагарін – дуже емоційна людина. Це, зокрема, можна побачити з його поведінки на трибуні під час матчів. Ви ж справляєте враження досить спокійної людини. Чи важко вам співпрацювати? Розкажіть про відносини з керівництвом.

– Артем Сергійович живе командою і робить все, а іноді навіть більше для того, аби вона розвивалася. Емоції – це завжди добре, а у спорті – особливо! Футбол без емоцій не має жодного сенсу. Крім того, це й певний спосіб боротьби із суперником, психологічний прийом, так звані, невеличкі футбльні хитрощі.

Щодо мене, то себе мені як раз важко назвати спокійною людиною, всередені постіно вирують емоції під час гри. Іноді ці емоції можуть завести команду, а інколи ж, навпаки, нашкодити.

Для мене в роботі важливо, щоб кожен жив своєю справою і віддавався по максимуму, тільки в цьому випадку можна розраховувати на результат.

– Поділіться планами підготовки до другого кола. Чи планує ЖФК «Кривбас» закордонні збори?

– Попередньо команда збирається 22 січня у Кривому Розі. Тут ми і плануємо провести перший етап зборів, адже усі умови для цього є: штучні поля, критий манеж. Інфраструктура для цього цілком підготовлена. На сьогодні – це найраціональніший варіант, враховуючи, усі ризики та витрати.

– Чи плануєте підсилювати склад під час зимової паузи? Які позиції вам би хотілося доукомплектувати перш за все?

– Будь-який тренер завжди хоче підсилення. Та воно має бути ретельно обміркованим і виправданим, особливо, у нинішніх умовах. Хочемо точково підсилити кілька позицій. Але в цілому я бачу великий потенціал у наших дівчатах і, впевнений, що вони здатні вирішувати ті завдання, які ставить перед нами керівництво.

– Серіал «Футболістка». Як на вашу думку вплинув на команду цей проєкт? Чи підтримуєте ви ідею робити другий сезон?

– Серіал «Футболістка» я вважаю за прорив. Він приваблює велику кількість людей, а це сприяє популяризації жіночого футболу. Кожна футболістка несе в собі історію зі своєю драмою, труднощами та перемогами. А це мають побачити.

Можу лише висловити захоплення усіма учасниками проєкту. Думаю, що завдяки «Футболістці» люди дізналися про жіночий футбол в Україні більше, ніж за весь час його існування до цього. Та й це просто якісно зроблений продукт, який цікаво дивитися і людям далеким від футболу.

Звичайно, в мене були побоювання, що процес зоймок буде заважати нам займатися своїми справами, а дівчат відволікати від тренувального процесу. Проте Артему Сергійовичу разом з Катериною вдалося побудувати все таким чином, що це, навпаки, додавало позитивних емоцій дівчатам, і в певному сенсі підштовхувало їх до прогресу. Адже, коли ти розумієш, що до команди прикована додаткова увага – це мотивує.

Я завжди буду підтримувати такі ідеї та усіляко сприятиму популяризації жіночого футболу, адже я люблю цей спорт.

– Що плануєте награвати? Який футбол ви б хотіли бачити у виконанні вашої команди?

– Перше що хотілося б поліпшити – це елемент командності. Хочеться бачити збалансований футбол, як в атаці, так і обороні. Поступово будемо йти до цього.

– Що б хотіли побажати своїм підопічним у новорічні свята?

– Дівчатам хочу побажати здоров’я, аби травми їх оминали. Зараз же головне для усіх нас перемога у війні. Все інше – дрібниці. Тому – терпіння та перемоги усім нам. Наш клуб використовує усі майданчики для того, аби допомагати ЗСУ та закликати кожного ні на мить не забувати про тих, хто зараз знаходиться на фронті. Слава Україні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *