Скандал Роббі Фаулера, величезна кількість червоних та неймовірний Джеррард: найкращі матчі мерсисайдського дербі в АПЛ (Відео)

За кілька годин відбудеться центральний матч 6-го туру чемпіонату Англії з футболу сезону 2022/2023. У ньому зійдуться віце-чемпіон АПЛ Ліверпуль та команда Евертон, яка базується у цьому місті. Їхні протистояння завжди виходять дуже яскравими, з великою кількістю фолів, голів, а іноді і червоних карток. Причому незважаючи на форму і місце в таблиці.

Сайт Епоха Футболу вирішив пригадати найяскравіші протистояння за весь час існування АПЛ.

Сезон 1998/1999. Ліверпуль – Евертон 3:2

Голи: Фаулер (15 пен, 21), Бергер (82) – Дакур (1), Джеферс (84)

Цей сезон був дуже поганим для обох команд. Ліверпуль зрештою фінішував на сьомому місці, а “іриски” на 14-у. Проте, на початку квітня команда Жерара Ульє ще не залишала надій піднятися до зони єврокубків, а Евертон ще й близько не гарантував собі порятунок у еліті. Забігаючи наперед, зазначимо, що після поразки у цьому турі колектив Філіпа Картера опинився на 18-му місці.

Починалося все не так і погано. Вже на першій хвилині Олів’є Дакур неймовірним ударом метрів із 30-ти пробив Девіда Джеймса. На 14-й хвилині Марко Матерацці жорстко сфолив у себе у штрафному майданчику, за що арбітр призначив пенальті у ворота Томаса М’юре, який впевнено реалізував улюбленця “Енфілда” Роббі Фаулер. Після цього він зробив своє, безумовно, найвідоміше святкування голу, за що згодом отримає дискваліфікацію.

Ще через шість хвилин “Бог” вивів господарів уперед. Ще в першому таймі Матерацці потужно пробивав зі штрафного, але Джеймса підстрахувала стоки. До кінця поєдинку команди обмінювалися моментами та грубими фолами, але голів так і не було, поки на 82-й хвилині Патрік Бергер не впіймав м’яч на ногу за межами штрафного майданчика після кутового від “червоних”.

Здавалося, що всі питання знято, проте за дві хвилини 18-річний Френсіс Джефферс знову скоротив розрив до мінімуму. Нервова кінцівка не призвела до голів, Ліверпуль утримав складну вікторію у своїх руках.

Загалом того сезону Джефферс забив 6 голів у 15 поєдинках АПЛ. Йому пророкували велике майбутнє. 2001 року Арсенал за нього заплатив 8 мільйонів фунтів, у “канонірах” заграти не вийшло, не допомогла оренда й у Евертон.

Намагався реанімувати себе в Чарльтоні, Рейнджерсі та Блекберні, на жаль, не допомогло. З 2007 року виступав за клуби Чемпіоншипу, ШПЛ та австралійської А-Ліги. У 2012 році був певний період на контракт у мальтійській Флоріані. Примітно, що 2003 року провів свій єдиний матч за збірну Англії, тоді в товарняку йому вдалося забити у ворота Австралії.

Сезон 1999/2000. Ліверпуль – Евертон 0:1

Гол: Кемпбелл (4)

КК: Вестервельд (75), Джеррард (90+2) – Джефферс (75)

До цього матчу 8-го туру гості підходили з 13-ма очками. Ліверпуль мав 10 пунктів, проте на гру менше. Все це змушувало команду Ульє вийти на гру дуже налаштованою. Вже на четвертій хвилині їх настрій збив гол Кевіна Кемпбелла. До речі дербі в цій грі все було дуже не стриманим, кількість фолів і грубих підкатів зашкалювало.

Найцікавіше почалося наприкінці. У контратаці від Евертона на побачення із Сандером Вестервельдом вийшов Френсіс Джефферс. Суддя зафіксував офсайд, але стик між футболістами завершився бійкою, яка мало не переросла у бійку. Арбітр прощати їх не збирався і показав кожному по червоній картці.

У ворота довелося стати Стіву Стонтону, який вигравав з Ліверпулем чемпіонство у 1990 році, але через рік пішов до Астон Вілли і лише у 1998 повернувся знову на “Енфілд”. “Іриски” не зуміли пробити його, але й у Ліверпуля мало що виходило.

Нерви були межі. Не витримали вони у молодого Стівена Джеррарда, який у центрі поля грубо сфолив проти автора гола Кемпбелла, за що також від судді побачив “ред кард”.

Сезон 2006/2007. Евертон – Ліверпуль 3:0

Голи: Кехілл (24), Джонсон (36, 90+4)

На “Гудісон Парк” за шаленою підтримкою трибун Евертон здобув найбільшу перемогу над своїм головним опонентом у рамках АПЛ. Можливо, цього б не було, але захист і, особливо, Пепе Рейна на цю гру вийшли ну дуже не зібраними.

Сезон 2011/2012. Ліверпуль – Евертон 3:0

Голи: Джеррард (34, 50, 90+3)

До цього поєдинку Ліверпуль поступився три гри поспіль – МЮ, Арсеналу та Сандреленду. Після матчу проти “ірисок”, також послідували три поразки – КПР, Вігану та Ньюкаслу. Ось що настрій на дербі животворний робить!

Справжнім героєм став Стівен Джеррард, який забив три голи на різний смак. У матчі першого кола тріумф святкував також Ліверпуль – 2:0. Однак за іграм сезону “сині” набрали на 4 бали більше і фінішували вище за свого принципового суперника.

Сезон 2013/2014. Евертон – Ліверпуль 3:3

Голи: Міральяс (8), Лукаку (72, 82) – Коутіньо (5), Суарес (19), Старідж (89)

Вже на десяту хвилину колективи обмінялися результативними пострілами. У середині першого тайму Луїс Суарес вивів гостей уперед, довгий час здавалося, що господарям не врятуватися. Іншої думки був молодий Ромелу Лукаку, який у заключній частині гри відзначився двічі.

Щоб святкувати перемогу “ірискам” не вистачило трохи. Команду Брендана Роджерса врятував Даніель Старрідж, який проводив свій найкращий рік у кар’єрі. Англієць відзначився 21 голом у 29 іграх того сезону, а “червоні” ще за три тури до фінішу лідирували в турнірній таблиці.

Сезон 2014/2015. Ліверпуль – Евертон 1:1

Голи: Джеррард (65) – Ягелка (90+2)

Нічия ім’я капітанів. Ліверпуль мав намір продовжити свій успішний сезон, але втрата Луїса Суареса позначалася на команді від початку першості. Після п’яти турів вони мали лише шість очок. Повернути упевненість футболісти господарів хотіли перемогою над Евертоном.

Матч був рівним, гол Джеррарда подарував “червоним” надію. Все йшло до того, що суддя надасть фінальний свисток. Евертон із останніх сил кинувся рятуватися і зробив це. Супергол вдалося забити капітану гостей Філу Ягелці. Симон Міньйоле нічого не зміг вдіяти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *