Металіст, Марсель та топова Парма: топ-5 перемог Штурма в єврокубках

Зовсім скоро відбудуться матчі між австрійським Штурмом та київським Динамо в рамках 3-го квалфікаційного раунду Ліги чемпіонів.

Сайт Епоха Футболу в честь цього хоче пригадати найкращі перемоги клубу з Грацу в єврокубках та нагадати, що цей скромний колектив “знімав скальпи” за свою історію з досить сильних клубів, тому не варто думати, що киянам буде легко.

Сезон 1983/1984. Кубок УЄФА. Суперник – Ноттінгем

Для “чорно-білих” це був лише шостий вихід в єврокубки в історії, а трофеїв не було взагалі (зараз 11 – прим.). Однак Штурм зумів навести шороху. В першому раунді їм трапився румунський Спортул. Австрійці на виїзді здобули перемогу (2:1), а вдома вдало зберегли перевагу (0:0).

В наступному раунді була Верона з Серії А. Італійська ліга у 80-ті та, особливо, 90-ті була, напевно, найсильнішою у світі, тому зрозуміло, що хоч це і не гранд апенінського футболу, але саме вони були фаворитами.  В Італії була нічия (2:2) при перевазі “мастифів”. В Австрії підопічні Гернота Фрайдля знову не забили і не пропустили, що дало нагоду пройти далі.

Наступним суперником став Локомотив Лейпциг і за сумою двох ігор австрійці знову зробили сенсацію і вийшли до 1/4 фіналу Кубка УЄФА, де їх чекав грізний Ноттінгем. “Лісники” переживали тоді найкращі часи в своїй історії.

В 1979 та 1980 Форрест і взагалі вигравали КЄЧ. E 1984 році тренером був все той же Брайан Клаф, а зірками в полі були воротар Ханс Ван Брекелен (який протягом 80-х зіграє за збірну Нідерландів 73 гри), в захисті виблискував Вів Андресон, за півзахист відповідав досвідчений Йан Бойер, а в атаці Гаррі Бертлз.

7 березня в першій грі Ноттінгем здобув мінімальну перемогу (1:0). Через два тижні в основний час з таким же рахунком переміг Штурм, але за 5 хвилин до кінця екстра-тайму англійці отримали пенальті і забили.

Так, це не можна вважати перемогою, але той чвертьфінал є найбільшим успіхом в історії клубу, тому обійти увагою ми не змогли.

Сезон 1999/2000. Ліга чемпіонів. Суперник – Марсель

Пам’ятаєте, ми писали, що у Штурма зараз 11 трофеїв. Так ось, 8 з них вони здобули в другій половині 90-х. Цей груповий етап в ЛЧ для них був другим поспіль. В першому випадку клуб набрав лише 1 очко з різницею м’ячів 2:16.

Проте з другої спроби “чорно-білим” вдалось посісти третью сходинку в квартеті з МЮ, Марселем і Кроацією (нині Динамо Загреб – прим.). Досить важливим елементом для цього стала перемога над представником Франції в 4-му турі.

Штурм – Марсель – 3:2

Голи: Махліч (17), Кочян (63, 68) – Дюгарри (53, 78)

Сезон 1999/2000. Кубок УЄФА. Суперник – Парма

Штурм євровесну прововжив в Кубку УЄФА, але жереб був досить жорстоким. Відразу випала Парма, яка була діючим володарем трофею. На своєму полі представник Серії А завдяки голям Марко Ді Вайо та Маріо Станіча здобув мінімальну перемогу.

Австрійські вболівальники, які прийшли на той матч побачили справжні триллер. Той же Станіч вже на 5-й хвилині вивів гостей вперед. Господарі особливих шансів і не мали, але тими, що створили, скористались вдало і перевели гру в додатковий час.

На початку першого екстра-тайму Ханс Рейнмейр робить дубль і відправляє Парму в нокдаун. Колектив Альберто Малезані зумів перелаштуватись лише в другій п’ятнадцятихвилинці і зусиллями Станіча та Креспо вирвав собі прохід далі.

Штурм – Парма – 3:3 (д.в)

Голи: Рейнмейр (67, 94), Вастіч (86) – Станіч (5, 109), Креспо (116)

Сезон 2000/2001. Ліга чемпіонів. Суперник – Монако

Третій поспіль і останній на цей момент груповий етап ЛЧ для Штурма. Суперниками в ньому були Монако, Рейнджерс і Галатасарай. Так, не топи європейського футболу, але все ж таки, вони котирувались вище.

Перший тур тільки довів те, що саме команді з Граца відводиться місце хлопчика для биття. Рейнджерс вдома розтрощив суперника (5:0). Вже в другому турі “чорно-білі” реабілітувались, впевнено перегравши Галатасарай (3:0), але в наступному матчі на виїзді знову розвалились і поступились Монако (0:5).

Штурм – Монако – 2:0

Голи: Шопп (39, 88)

Проте Штурм вчергове довів, що вдома з ним нікому не буває легко. Дубль Шоппа дозволив впевнено перемогти. Надалі був реванш над Рейнджерс (2:0) і нічия з Галатасараєм (2:2). Це все дало змогу посісти друге місце і вийти в другий груповий етап (було в ЛЧ і таке – прим.). Там були дві перемоги над Панатінаікосом, але лише поразки в матчах з Валенсією та МЮ.

Сезон 2009/2010. Ліга Європи. Суперник – Металіст

Металіст в минулому році дійшов до 1/8 фіналу Ліги Європи. Мирон Маркевич докупив Тайсона та Клейтона Шав’єра. Вболівальники харків’ян очікували, що і в цьому році команда “пошумить” на євроарені. Жереб був досить вдалим. Ну, так думали і журналісти, і експерти, і схоже самі футболісти “жовто-синіх”.

Представник Бундесліги в попередніх раундах без особливих проблем пройшов Широкі Брієг (Боснія і Герцеговина) та Петровац (Чорногорія). Гра в Граці показала, що легко не буде. Харківський клуб лише в середині другого тайма зумів втекти від поразки зусиллями Дениса Олійника.

Оскільки клуб з УПЛ грав трохи краще, та і результативна нічия з правилом виїздного голу – все ж таки не поганий показник, то все одно ніхто і не задумувався про виліт Металіста. А дарма…

Штурм добре поставив оборону і постійно небезпечно втікав в контратаки. Одна з таких і завершилась голом від Байхлера. Часу ще було вдосталь, але зрівняти рахунок україцям не вдалось.

Металіст – Штурм – 0:1

Гол: Байхлер (33)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *