Тотальна перевага київського клубу: історія протистоянь Динамо з австрійськими командами

Суперником гранда українського футболу київського Динамо в третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів стане віце-чемпіон Австрії Штурм з міста Грац. Сайт Епоха Футболу вирішив підготувати статтю, в якій згадаєв попередні зустрічі “біло-синіх” проти представників Австрії.

Зустріч №1. Кубок Чемпіонів сезон 1969/1970

В сезоні 1969/1970 київське Динамо отримало в суперники віденську Аустрію в першому раунді Кубка чемпіонів. “Фіолетові” в попередньому сезоні впевнено взяли чемпіонство. Впевнено вони йшли в місцевій лізі і перед матчами з киянами (в підсумку таки завоюють друге чемпіонство поспіль – прим.). Проте, все одно фаворитом вважався саме український клуб, що і довів на практиці.

17 вересня стадіон “Пратерштадіон” зібрав майже 61 тисячу глядачів. Вони гнали вперед свою команду і це дало свої результати. Рідль на 27-й хвилині забив. Однак представники України зуміли переломити хід зустрічі і полетіли додому з перемогою.

Друга гра проходила в Києві. Попри не найтеплішу погоду, 1 жовтня, “Республіканський” був забитий і зібрав 75 тисяч глядачів. Вони побачили важку перемогу своїх улюбленців.

Гості вийшли вперед  ближче до середини першого тайму і пішли на перерву в лідерах. На перших хвилинах другого періоду гри Мунтян швидко відновив паритет, але переможні голи вже були забиті майже перед фінальним свистком.

Аустрія – Динамо – 1:2

Голи: Рідль (27) – Овсянніков (51) Мунтян (58)

Динамо – Аустрія – 3:1

Голи: Мунтян (48), Бишовець (86), Пузач (88) – Парітс (18)

Зустріч №2. Кубок Чемпіонів 1972/1973

Наступну зустріч з представниками австрійської Бундесліги не довелось чекати довго. Ваккер з міста Іннсбрук перехопив лідерство у Аустрії і двічі поспіль вигравав місцеву лігу. Сліпий жереб чемпіону Австрії знову підіслав Динамо.

Київський клуб знову здобув дві перемоги, але знову обидва рази це було не легко зробити. На стадіоні “Тіволі” тріумф подарував лиш пізній гол Пузача, а вдома була здобута куди комфортніша перемога.

Ваккер – Динамо – 0:1

Гол: Пузач (88)

Динамо – Ваккер – 2:0

Голи: Пузач (23), Дамін (82)

Зустріч №3. Кубок Чемпіонів сезон 1981/1982

Наступне протистояння відбулось майже через 10 років, у 1981, але на цей раз уже в другому раунді КЄЧ. Динамівці в першому зі скрипом, але пройшли Трабзонспор, а Аустрія також з боями (3:2 за сумою двух матчів – прим.) здолала Партізані з Албанії.

Як і в дебютному випадку першими в ролі господаря виступили “фіолетові”. Історія показала свою циклічність і в підсумковому результаті – мінімальна перемога Динамо. Єдиний гол записав собі до активу Андрій Баль.

З шостої спроби австрійські команди перервали свою “чорну” серію і не програли. Однак нічиєї було замало.

Аустрія – Динамо – 0:1

Гол: Баль (23)

Динамо – Аустрія – 1:1

Голи: Буряк (37, пен) – Петков (23)

Зустріч №4. Кубок Кубків 1985/1986

Ще за часів СРСР Динамо встигло раз пересіктись з австрійським клубом. Ним знову став представник Відня, але на цей раз вже Рапід. Підопічні Валерія Лобановського на всих швидкостях мчали до завоювання Кубка Кубків. В попередніх раундах були вибиті Утрехт та Університатя. З Рапідом виявилось взагалі все досить просто.

“Зелено-білі” полюбляли в той час грати відкрито. За підсумками сезону в Австрії за 22 матчі команда забила 73 голи і пропустила 15. На внутрішній арені класу вистачало, але рівень Динамо виявився набагато більшим за суперників по Бундеслізі.

Рапід – Динамо – 1:4

Голи: Вільфюрт (84) – Бєланов (55, 61), Рац (68), Яковенко (74)

Динамо – Рапід – 5:1

Голи: Яремчук (7, 32), Бєланов (12, пен), Блохін (43), Євтушенко (79) – Халіловіч (27)

Зустріч №5. Кубок УЄФА 1992/1933

Наступна дуель з австрійським клубом вже відбулась за часів незалежності. Кияни тоді не мали ідеальний склад. Так були досвідчені гравці, але і молоді вистачало.

Перша гра була важка і в’язка. Вирішильним став гол Яковенка, який забивав Рапіду і 7 років назад. Досить важливо відмітити, що центральний півзахисник не відзначався результативністю. В чемпіонатах за киян він забив лише 5 голів у 161 грі, тому віденців можна вважати його улюбленцями.

Матч-відповідь міг стати справжнім жахом. До 38-ї хвилини Рапід вів уже в три голи. Незадовго до перерви Леоненко з пенальті відквитав один гол, а за декілька хвилин до фінального свистка оформив дубль, чим і подарував прохід далі українському представнику. В наступному раунді Динамо двічі поступилось Андерлехту (2:4 і 0:3).

Динамо – Рапід – 1:0

Гол: Яковенко (46)

Рапід – Динамо – 3:2

Голи: Мандреко (8), Фьортофт (30, 38) – Леоненко (44 пен, 84)

Зустріч №6. Ліга чемпіонів, квалфікація.

Рапід з третьої спроби таки зміг вибити киян. Сезон 1996/1997 був для динамівців “післядискваліфікаційним”, але вийшов ну дуже провальним. Після двох поразок від Рапіда гранд українського футболу спустився в Кубок УЄФА, але і там вилетів відразу, поступившись Невшателю зі Швейцарії.

Ті поразки були досить сенсаційними. Адже молода плеяда гравців уже відігравала велику роль. У воротах стояв Шовковський, в захисті були Головко і Лужний, за півзахист відповідали Белькевич, Хацкевич, Максимов, а в нападі виблискував Ребров і набирав оберти Шевченко. Такий провал спонувкав активніше закликати Лобановського повернутись і через декілька місцяців метр таки очолить “біло-синіх”.

Ще більше розпачу додало те, що в тому сезоні за 36 матчів Бундесліги Рапід набрав 62 очки і відстав від Аустрії аж на 19 пунктів, що лише доводить, що команда тоді була далеко не найсильніша.

Рапід – Динамо – 2:0

Голи: Штумпф (7), Гуггі (89)

Динамо – Рапід – 2:4

Голи: Калітвінцев (7), Максимов (77) – Іванов (23, 42), Кюбауер (33), Хацкевич (62, авт)

Зустріч №7.  Ліга Європи, 2013/2014.

Після цього майже двадцять років Динамо не грало з австрійцями. Хоча наприклад за цей період було 6 матчів з Реалом, Арсеналом та Бешикташем.

В суперники знову дістався Рапід. Колектив Блохіна тоді конкретно лихорадило. В першому турі український клуб вдома поступився Генку (0:1), а в другому не зміг обіграти Рапід, що поставило під сумнів можливий вихід в плей-офф.

Дві перемоги над Туном покращили становище, але поразка від Генка (1:3) в Бельгії робила останній тур вирішальним і для Динамо, і для Рапіда. На НСК “Олімпійський” “біло-синіх” влаштовувала і нічия, проте все ж таки вдалось здобути вікторію.

Рапід – Динамо – 2:2

Голи: Бургшталлер (53), Трімель (90+3) – Ярмоленко (30), Дібон (34 авт)

Динамо – Рапід – 3:1

Голи: Ленс (22), Гусєв (28), Велозу (70) – Бойд (6)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *