Ребров, Караваєв та інші: гравці, які грали в УПЛ та за Фенербахче

Зовсім скоро відбудуться матчі кваліфікації Ліги чемпіонів між київським Динамо та стамбульским Фенербахче. Сайт Епоха Футболу вирішив згадати тих гравців, яки виступали в УПЛ та за гранда турецького футболу.

Ігор Вишневський

Почнемо з гравця, який не виступав в українських клубах часів незалежності, але залишив великий вклад в українському футболі.

Можна сказати, що це справжній самородок, адже футболом не займався в академіях, потім взагалі пішов до армії, а після повернення грав за аматорський ФК Квадра. Саме там його і помітили тренери вінницької Ниви, яка грала у Другій лізі СРСР.

Після досить успішних чотирьох років його запросили в Спартак. Але як хлопець, котрий родом з Тернопільскої області, не зміг відчувати себе спокійно в москві, ще й травми почались, і він повернувся до Вінниці. Але через рік знову отримав запрошення на підвищення від ФК Дніпро. За клуб провів 6 сезонів і зіграв 150 матчів в чемпіонаті. В 1988 році допоміг клубу здобути золоті нагороди елітного дивізіону.

Період в Туреччині

Іван Вишневський

В 1989 році перейшов до Фенербахче. За один сезон провів 15 матчів. Наступні два роки відіграв за інший турецький клуб Сариєр. В 35 років вирішив повісити бутси на цв’ях через травми. Після повернення на батьківщину працював тренером в Ниві та Дніпрі. Відіграв 6 матчів за збірну СРСР. Помер в травні 1996 через меланому.

Ерол Булут

Це єдиний футболіст, який грав спочатку за Фенербахче, а потім опинився в УПЛ. “Канарки” переманили його в 1995 році з академії Айнтрахту Франкфурт. В клубі він був з 1995 по 1999 рік і подавав великі надії. Бек зіграв 110 матчів і забив 10 голів у Суперлізі. В той же період провів 3 матчі за збірну Туреччини.

З 1999 грав за Айнтрахт, Трабзонспор, Аданаспор, Паніоніс, Бурсаспор, Мюнхен-1860. З 2005 по 2007 виступав за Олімпіакос Пірей.

Період в УПЛ

В 2007 році його запросив Металург Донецьк. Перехід організував Дмитро Селюк. Ерол не був стабільним гравцем основи і за два сезони провів лише 22 матчі. Надалі виступав за грецькі Олімпіакос-Волос, ОФІ та Верію і завершив кар’єру.

Майже відразу став тренквати. До 2017 року входив в тренерські штаби різних клубів Суперліги, а потім очолював Малатьяспор і Аланьяспор. В сезоні 2020/2021 він був головним саме у Фенербахче. Зараз тренує Газіантеп.

Ерол Булут

Варто нагадати, що турецькі ЗМІ літом 2020 до призначення Мірчі Луческу вважали, що Динамо може запросити його очолити команду.

Сергій Ребров

Ще на початку 90-х стало зрозуміло, що з нього вийде дуже добрий футболіст по міркам України. Проте з приходом Лобановського роль Реброва для Динамо тільки збільшилась. Загалом з 1992 по 2000 рік в складі “біло-синіх” забив 93 голи у 183 поєдинках чемпіонату України. В 1996 та 1998 році був названий гравцем року в Україні. В сезоні 1999/2000 став найкращим бомбардиром ЛЧ (враховуючи матчі кваліфікації).

Стало зрозуміло, що киянам немає сенсу втримувати футболіста і продали його в Тоттенхем за 11 мільйонів фунтів. В той рік більше клуби АПЛ тратили лише на Ріо Фердінанда та Джиммі Флойд-Хассельбайнка.

Проте в Англії в українця не задалось. Всього 15 голів за 75 матчів у всих турнірах явно не те, що від нього очікувалось. Тому в 2002 році він відправився до оренди в Фенербахче.

Період в Турччині

Але і в Стамбулі його виступи важко назвати успішними. Всього 5 голів за 41 матч у всих турнірах. Проте в сезоні 2003/2004 разом з ним “канарки” таки взяли титул.

Варто сказати, що ще коли він очолював Ференцварош, турецькі ЗМІ не раз називали його в якості майбутнього тренера Фенербахче, але чутки так і лишились чутками.

Джермейн Ленс

Літом 20013 року кияни віддали досить пристойні для УПЛ гроші – 9 млн євро. Але це можна назвати оправданою ціною, адже купувався лідер ПСВ та гравець збірної Нідерландів. В Ередівізі футболіст забивав часто. В Україні його результативність просіла – 10 голів за 49 матчів.

Проте, це незавадило українському гранду виторгувати за нього з англійського Сандерленда 11,4 млн євро.

Період в Туреччині

В АПЛ футболіст провів трохи більше року, зігравши 22 гри, в яких зумів забити 3 голи. Вже на прикінці серпня 2017 він опинився в оренді у Фенербахче. Не можна сказати, що він прям виблискував, адже забив всього 5 голів у 36 матчах, але був важливим гравцем у складі.

Надалі майже 5 років грав за Бешикташ, цією весною був у складі Карагюмрюка, а зараз 34-річний вінгер знаходиться без клубу.

Олександр Караваєв

Олександр Караваєв народився в Херсоні, де і почав займатись футболом. В 13 років був запрошений до академії Шахтаря. На повноцінному контракті в клубі пробув аж до 2017 року, але за “гірників” в УПЛ так і не зіграв.

Здавався в оренди до Севастополя та Зорі, де був одним із основних гравців атаки. Саме вдалі виступи за луганський клуб, особливо в матчах ЛЄ проти Фенербахче, і змусили звернути на себе увагу скаутів “канарок”.

Період в Туреччині

Стамбульский клуб взяв його до оренди. В матчах Суперліги з’явився на полі лише три рази. Ще тричі виходив в Кубку Туреччини і забив гол. Потім був дворічний період в луганській Зорі, а з 2019 року почався період виступів за Динамо.

Мірча Луческу почав награвати вінгера на позиції правого бека, адже цю роль він іноді виконував і в збірній, хоча більшість кар’єри він був саме гравцем атаки.

Джуліано

В січні 2011 року ФК Дніпро заплатив за 20-річного хавбека 11 мільйонів євро, що було рекордом для клубу. Футболіст в перші півроку не показав нічого особливого, за що почалось доставатись на горіхи як менеджменту, так і Хуанде Рамосу.

Джуліано

Надалі Джуліано адаптувався і провів сильні три сезони. Загалом за клуб з Дніпра він провів 108 матчів і забив 19 голів, а потім був проданий за 6 мільйонів євро у Греміо.

Період в Туреччині

З Бразилії в Європу його повернув… Мірча Луческу, який літом 2016 очолив Зеніт. Він настояв на покупці цього футболіста і гранд РПЛ заплатив за нього 7 мільйонів. Він був важливим в колективі Луческу, зігравши загалом 42 гри і забивши 17 голів, але Роберто Манчіні, який замінив румунського спеціаліста, не розраховував на нього.

Цим вирішив скористатись Фенербахче. Футболіст провів чудовий рік в Суперлізі, забивши 14 голів за 30 матчів, але “жовто-чорні” вирішили продати його в Аль-Наср за 10,5 мільйонів.

Хосе Ернесто Соса

В липні 2011 року Металіст зробив важливий крок, щоб дійсно кинути виклик Шахтарю та Динамо. Був придбаний гравець Наполі, який мав досвід гри за Баварію та збірну Аргентини, Хосе Ернесто Соса.

Він швидко став незамінним виконавцем у колективі та невдовзі тримав капітанство. Вінгер був справжнім лідером і йому подобалось в Харкові, але настали нестабільні часи в Металісті і Соса був орендований Атлетіко Мадрид.

Період в Туреччині

Потім був відданий до оренди в Бешикташ, а згодом “орли” викупили його контракт. Він добре показав себе в цьому клубі, що його придбав Мілан, проте в Італії він не заграв і в Туреччину футболіста повернув Трабзонспор. Останні два роки Хосе Соса грав за Фенербахче. Варто сказати, що і в складі “канарок” хавбек також став капітаном, але цього літа його контракт завершився і наразі 37-річний аргентинець перебуває без клубу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *