Зіко на чолі, Роберто Карлос у складі: згадуємо найуспішніший сезон Фенербахче в ЛЧ

Фенербахче буде суперником київського Динамо у кваліфікації Ліги чемпіонів. Сайт Епоха Футболу вирішив згадати сезон 2007/2008, адже в ньому “канарки” досягли історичного успіху для себе – дійшли до 1/4 фіналу найпрестижнішого турніру Європи.

Турецькі гранди завжди мають в складі футболістів, які на пікі кар’єри входили до списку топ-гравців. Мілан Барош, Георге Хаджі, Уеслі Снейдер, Рікардо Куарежма, Ніколя Анелька, Сергій Ребров, Клаудіо Таффарел, Дід’є Дрогба та ряд інших виступали за стамбульскі суперклуби.

Фенербахче свій хід конем зробив у червні 2007 року, коли зумів вільним агентом переманити до себе 34-річного Роберто Карлоса, який до цього довгі 12 років захищав кольори мадридського Реалу. У 2006 році на тренерський місток був запрошений Зіко. До “канарок” особливо успішним тренером його назвати важко, проте в сезоні 2006/2007 при ньому клуб завоював “золото” турецької Суперліги.

В команді також був ряд бразильців, представників інших країн і велика кількість гравців збірної Туреччини. Все це давало надію керівництву, що нарешті буде і вдалий виступ в ЛЧ. Адже в 21 столітті вони лише тричі виходили до групової стадії і в двох випадках займали останню сходинку.

Оскільки чемпіонство тоді не давало прямої путівки, довелось грати кваліфікацію, де суперником став гранд бельгійського футболу Андерлехт. Перша гра проходила на “Шюкрю Сараджоглу”. Все вирішив гол центрального півзахисника Алекса, який проводив свій четвертий рік у колективі і затримається аж до 2012 і стане справжньою легендою команди.

Гра в Брюсселі пройшла ще легше. Вже на 4-й хвилині екс-гравець Челсі та Атлетіко Матея Кежман вивів гостей вперед. А на 73-й хвилині той таки Алекс остаточно вбив всі надії бельгійців.  Фенербахче потрапив у четверту корзину посіву. До речі, гірший клубний рейтинг тоді мали лише Славія Прага та Русенборг. Однак можна сказати, що їм підвартило з жеребом. З третьої корзини витягнули ЦСКА, хоча там були Шальке, чемпіон Німеччини Штутгарт, Лаціо та Марсель. З другого кошика дістався ПСВ, а могли б і Валенсію, Рому чи Ліон. Першим сіяним став Інтер, але там уже кожна команда була б сильною.

Саме з чемпіоном Серії А і зійшовся колектив Зіко в першому турі на домашьному стадіоні. Роберто Манчіні виставив основний склад. З перших хвилин вийшли Златан Ібрагімович, Хав’єр Дзанетті, Деян Станкович, Естебан Камбьяссо. Це “зміям” не допомогло і вони поступились (0:1). За господарів на прикінці першого тайму забив Девід.

Можна подумати, що італійці весь час атакували, а турки забили “дурника” – ні. Статистика матчу по ударам – 17(7) – 6 (2). Надалі були два виїзда до прямих конкурентів в боротьбі за другу сходинку. В москві голи Девіда та Алекса дозволили вивезти додому один пункт. В Ейндховені “жовто-чорні” не забили, але і не дали цього зробити господарям поля.

Шалена підтримка домашньої арени у матчі відповіді дозволила впевнено здолати представника Нідерландів (2:0). Дірк Марселіс спочатку забив у власні ворота, а інший гол забив Семіх Шентюрк.

В пятому турі на “Дзузеппе Меацца” Фенербахче протримався перший тайм. Певне, Роберто Манчіні добре зарядив своїх підопічних в перерві, адже в другій сорокап’ятихвилинці міланці показали неймовірні швидкості і віддачу, що дозволило Крусу, Хіменесу і, звичайно ж, Ібрагімовичу відправити м’яч до сітки воріт Волкана Деміреля.

В останньому турі до них в гості завітав ЦСКА. Клуб РПЛ набрав лише 1 пункт, тому втратив навіть шанси на третю сходинку. “Канарок” влаштовувала і поразка, якщо ПСВ програє або зіграє в нічию з Інтером. ПСВ програв, але і Фенербахче вирішив при свої публіці грати на повну, хоча почалось все не досить добре з автоголу Еду Драчени. До кінця гри команда відзначилась тричі, черговий гол забив Алекс, а дубль оформив Угюр Борал. Таким чином Фенербахче посів друге місце в квартеті і вперше в історії вийшов до плей-оф.

Переможцями груп стали Челсі, Мілан, МЮ, Реал, Барселона. “Солодкими булочками” були Порту і Севілья. Португальці відправились грати з Шальке, а представнику Туреччини випали андалусійці. В обох поєдинках забивались по п’ять голів. Домашню гру Роберто Карлос і компанія виграли (3:2), а на “Рамон Санчес Пісхуані” поступились з ідентичним рахуноком. В серії пенальті “нервіонці” допустили аж три промахи, тому казка для Фенербахче продовжилась виходом в 1/4 фіналу.

Ба більше в першій грі чвертьфіналу проти Челсі здавалось, що “канарки” мають всі шанси вийти і до півфіналу. “Аристократи” не виблискували в тому сезоні, було навіть звільнено Жозе Моурінью. В черговий раз на домашньому полі була перемога (п’ята з п’яти в тій ЛЧ) – 2:1. Голи забили Девід і Колін Казім-Річардс.

На жаль, на “Стемфорд Брідж” при досить рівній грі клас виявився сильнішим. Голи Баллака на четверій хвилині і точний удар Лемпарда на 87-й дозволили пройти далі саме Челсі.

Зараз буде досить дивно, але після того сезону в груповій стадії Фенербахче грав лише раз. В наступному році. Тоді в квартеті з Арсеналом, Порту та Динамо команда набрала лише 2 очки і посіла останню сходинку. “Біло-сині” посіли третє місце і дійшли до 1/2 фіналу Кубку УЄФА, провівши свій найкращий сезон в єврокубках у 21 столітті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *