Ігор Йовічевич пояснив, чому вирішив очолити донецький Шахтар

Головний тренер саудівського «Аль-Раєда» Ігор Йовічевіч, котрий минулого сезону привів «Шахтар» до титулу чемпіона України, розповів про мотивацію, яка спонукала його очолити «гірників».

“У США кілька днів тому показали документальний фільм про «Шахтар» під назвою: «Футбол має продовжуватися». Це був чудовий фільм. Коли я його дивився, то жив ним, але ще хочу сказати, що це було дуже складно, майже неможливо зробити. Було важливо те, що ми зробили, бо до мене там працював один із кращих тренерів сучасності – Роберто Де Дзербі.

Команда була на лідируючих позиціях, мала у складі 14 бразильців, але вона посіла четверте місце у групі в Лізі чемпіонів, а ми без 14 бразильців та із молодими недосвідченими українськими гравцями змогли посісти третє місце у групі та потім зіграли у Лізі Європи.

Це була дивовижна подія для нас під час війни та під бомбардуваннями. Це було важко. Це рішення, в якому не можна було досягти успіху, не ризикуючи. Якщо ви завжди чекатимете, успіх не прийде до вас, він пройде повз. Якщо ви скористаєтеся цією можливістю та ризикнете, станеться диво. У рік війни без наших бразильських гравців ми виграли чемпіонат, посіли третє місце, обіграли «Лейпциг» у Німеччині, випередили «Селтік» в групі, до якої також входив «Реал» Мадрид. Потім ми перейшли до Ліги Європи та перемогли там «Ренн». За один сезон сталося багато подій. У вас мають бути якості, талант та індивідуальність, і ви повинні вірити в те, що станеться диво, а це є важливими факторами для досягнення успіху.

До «Шахтаря» я два роки працював у «Дніпрі-1» теж без родини, а сезон «Шахтаря» був третім без моєї родини, дружини та дітей. Для мене це було дуже складно. Минулий сезон був особливо важким, тому що війна. Але я відчув себе громадянином України, спілкуючись із українцями майже 20 років тому, коли грав за одну з їхніх команд у 2003 році («Карпати» – прим. ред.), і з того часу я полюбив український народ. Тож треба проявляти свій характер у скрутну хвилину.

Не тільки коли всі навколо посміхаються і коли мир, ні, коли приходить війна, коли приходять бомби, коли люди в Україні потребують тебе, ти маєш думати, ти повинен нести відповідальність, тому я й прийняв пропозицію «Шахтаря», бо вони топ-команда у Європі, останні 14 або 15 років вони виступали в Лізі Чемпіонів. Це, напевно, краща команда у Східній Європі, для мене було привілеєм прийняти їхню пропозицію, бо до мене там працювали Роберто Де Дзербі, Луїш Каштру, Паулу Фонсека, Мірча Луческу – вони чудові тренери, для мене було непросто відповідати рівню «Шахтаря», але минулий рік був приголомшливим“, – заявив Йовічевіч.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *