Відомий український тренер оцінив шанси Шахтаря у матчі проти Порту в Лізі чемпіонів

Юрій Вірт

Колишній голкіпер українського «Шахтаря» Юрій Вірт поділився думками напередодні матчу групового етапу Ліги чемпіонів проти португальського «Порту».

– Звичайно, що »Порту» – фаворит, це команда іменита, досвідчена, добре укомплектована не тільки кращими португальськими виконавцями, а й легіонерами з Бразилії, Іспанії.

– Але ж у складі «Шахтаря» також вистачає легіонерів.

– Проте якщо в «Порту» це переважно, зрілі гравці, то в «Шахтарі» – молодь, якій ще потрібен час, аби голосно заявити про себе.

– На вашу думку, який підсумок вважатиметься позитивним для «гірників»?

– Кожне очко в Лізі чемпіонів — вагомий здобуток. Головне завтра донеччанам довести, що актуальною є стара істина: порядок б’є клас. Так, у гостей більш кваліфіковані виконавці, але нічого страшного в цьому немає. Пригадується, й у попередньому розіграші, коли «Шахтар» очолював Ігор Йовічевич, то вистачало експертів, які достроково ховали його в груповому раунді Ліги чемпіонів, а донеччани до останнього претендували на вихід до наступного раунду. Ось чому «гірникам» треба пам’ятати, що це Ліга чемпіонів, що лише максимальна концентрація, налаштованість стрибнути вище голови можуть принести дивіденди. Та й не слід забувати, що впевнена гра в такому престижному турнірі може допомогти опинитися в полі зору селекціонерів більш іменитих клубів.

– Схоже, ви схиляєтеся до того, що завтра «Шахтар» діятиме другим номером?

– Так. «Порту» діє інтенсивніше, краще володіє м’ячем й багато залежатиме від того, як номінальні господарі зустрічатимуть суперника на своїй половині поля, наскільки якісним буде відбір і якщо все буде гаразд, то можуть сподіватися на шанс біля чужих воріт.

– «Порту» і «Шахтар» знову серед лідерів чемпіонатів своїх країн й об’єднає їх те, що непереконливо діють при завершенні атак.

– Тут необхідно зробити одне суттєве уточнення: рівень чемпіонату Португалії значно вищий, ніж УПЛ. Але до стартового свистка арбітра шанси, справді, у всіх приблизно рівні. А вже потім на футбольному полі на перший план виходить виконавська майстерність учасників, домашні заготовки, мотивація, рішення тренерів.

– А вас не турбує, що в складі «Шахтаря» з різних причин не буде провідних захисників Матвієнка, Бондаря?

– Зате будуть досвідчений Ракицький, амбітний новобранець Лемкін. Значно важливіше, аби в опорній зоні забезпечили порядок Степаненко і Судаков. Мене більше непокоїть в якій спортивній формі Бондаренко, котрий через дискваліфікацію не мав ігрової практики в УПЛ. Якщо буде надійний тил, чіткий пресинг у виконанні наших півзахисників, то збільшаться шанси на результативну контратаку. Тим паче, що в «Шахтарі» не бракує мобільних гравців. Я не вважаю, що «Шахтар» приречений, зрештою, й «Порту» не виглядає командою без слабких місць.

Матч між «Шахтарем» та «Порту» пройде завтра, 19 вересня, у німецькому Гамбурзі та розпочнеться о 22:00 за київським часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *