“Був на зв’язку з Ребровим”: Ротань прокоментував своє призначення головним тренером збірної України

Після того, як Виконком Української асоціації футболу затвердив Руслана Ротаня виконувачем обов’язків головного тренера національної збірної України, наставник відповів на кілька запитань прес-служби УАФ.

— Руслане Петровичу, національна команда України — однозначно частина вас, адже ви були її капітаном і є одним із сотників збірної в її історії. Що значить для вас ось цей символічний момент переходу зі статусу капітана збірної на посаду її керманича?

— Насправді для мене це велика честь і гордість — те, що мені довірили національну збірну країни. Перш за все хочу сказати: за те, що я зараз є виконувачем обов’язків на гру з Англією, передусім потрібно дякувати нашим воїнам. Кому тяжко — так це їм. Нам же не слід боятися відповідальності за цей матч, тому що нашим воїнам набагато тяжче на передовій, аніж нам — підготуватися до гри та провести її. Однак ми розуміємо, що також будемо захищати честь країни, тому маємо підійти дуже відповідально.

— Чи є відчуття, що ви повертаєтеся до своєї родини, якою завжди була й є збірна України?

— Так, дійсно. Я завжди казав, і ці слова багато хто підтвердить, що із самого початку моєї кар’єри як гравця в збірній я завжди з великим задоволенням долучався до її лав. Тому зараз для мене це є честю. Я розумію, що в майбутньому поєдинку потрібно захищати честь усієї України.

— Як сприймаєте новий виклик у кар’єрі тренера? Адже, з-поміж іншого, перша офіційна гра відбудеться відразу на історичному стадіоні й проти родоначальників футболу…

— Я вважаю, що його треба сприймати просто як виклик. Англія — така сама команда, за перемогу над якою дають три очки. Не існує у світі непереможних команд, ми всі, разом із гравцями й тренерами, повинні розуміти, що проти цього суперника також можна грати та досягати результату. Ми будемо розраховувати на якісний футбол. Гра все покаже.

— Якої ви думки про нинішній стан збірної Англії?

— Станом на зараз це одна з найкращих збірних планети, і чемпіонат світу показав, що вона правильно розвивається. Це досить сильна команда, яка прогресує, а за якістю гри, мабуть, входить до топ-5.

— Коли ви плануєте визначитися з гравцями на матч з Англією?

— Я думаю, що десь до 5—6 березня ми вже знатимемо всіх футболістів, які будуть викликані на збір і ввійдуть до резервного списку. Ми поспілкуємося з майбутнім головним тренером і, думаю, дійдемо висновку до цих чисел.

— Яким чином відбуватиметься ваш контакт із Сергієм Ребровим?

— Власне, із нашої розмови з президентом УАФ Андрієм Павелком, а згодом — із Сергієм Ребровим і капітаном команди Андрієм Ярмоленком усе й розпочалося (усміхається). Саме так ми й погодили мою участь. Тож я буду на зв’язку із Сергієм Ребровим і перед оголошенням списку викликаних — обов’язково пройдемося по іменах,— й упродовж зборів, і перед матчем з Англією. Моє завдання — допомогти національній команді, і я готовий докласти для цього всіх зусиль. Саме тому я й прийняв пропозицію стати виконувачем обов’язків головного тренера.

— Хто ввійде до вашого тренерського штабу?

— Асистент Сергій Кравченко, тренери з фізпідготовки Євген Баришніков та Іван Баштовий, тренер воротарів Віталій Рева, тренери-аналітики Євген Гресь і Володимир Лазаренко.

— Водночас ви залишаєтеся головним тренером молодіжної збірної України. Хто керуватиме її діями за вашої відсутності, і чи здійснюватимете ви контроль за командою в березні дистанційно?

— Так, молодіжна збірна в нас також зараз на контролі. Ми працювали й готувалися до збору разом з Олександром Мелащенком, Василем Кардашем, Олексієм Чистяковим. Вони зараз і будуть керувати цією командою. До них додасться тренер воротарів Тарас Луценко. Днями ми проведемо конференцію в Zoom разом з усіма, ще раз пройдемося по гравцях, які будуть викликані на збір молодіжної команди. Ми здійснюємо коригування, уже маємо уявлення про те, хто буде викликаний на найближчі матчі цієї збірної. Але ж хочеться ще почекати, тому що є час, можуть бути травми. Думаю, що також на початку березня будемо готові відповісти на це питання вже заявкою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *