Головний тренер жіночої збірної озвучив цілі команди на майбутнє

Жіноча збірна України декілька днів перебуває в Польщі, де готується до участі в перших двох поєдинках групового турніру дебютного розіграшу Ліги націй.

Синьо-жовті у групі В3 змагатимуться з командами Польщі, Сербії та Греції. Поєдинок 1-го туру Україна – Сербія відбудеться в п’ятницю, 22 вересня, в польському містечку Старогард-Гданський на міському стадіоні імені Казімежа Дейни, початок – о 16:00 за київським часом. Матч 2-го туру Польща – Україна пройде 26 вересня о 19:00 на міськкому стадіоні у Гдині.

В.о. головного тренера національної жіночої збірної України Володимир Пятенко розповів про виклики для синьо-жовтих у Лізі націй, нову ігрову філософію та перспективи розвитку жіночого футболу в Україні загалом.

– Що відчуваєте перед стартом дебютного розіграшу Ліги націй?

Відчуваю велику відповідальність! Для мене велика честь бути на чолі збірної! Хоч я і не так довго працюю в жіночому футболі, але мріяв спробувати себе в національній команді. Жіночий футбол розвивається, стає все більш конкурентним та цікавим. Про це свідчать навіть події на чемпіонаті світу 2023 року в Австралії та Новій Зеландії. Він просто зараз демонструє, що в жіночому футболу зростають швидкості, рівень тактичної і технічної підготовки, і буквально кожна команда може створити сенсацію та обіграти фаворита.

– З початком цього сезону ви також очолили харківський «Житлобуд-1». Це означає, що ви поєднуватимете тренерські обов’язки у клубі та національній команді?

– Так, поєднуватиму. Керівництво «Житлобуду-1» погодилося на те, щоб я ще працював і в збірній. Звісно, це додаткове навантаження, але, насамперед, це питання престижу для тренера й команди.

– Розкажіть про ваш тренерський штаб у збірній.

– Залишаються представники тренерського штабу й персоналу, які були в збірній ще до мого призначення. Це люди, що перебувають на своїх місцях і є професіоналами своєї справи. Єдине кадрове оновлення – Талят Шейхаметов, який буде моїм асистентом у збірній. Він працював помічником у молодіжній команді під керівництвом Олександра Головка і в юнацьких збірних України.

– В який футбол має грати національна жіноча команда під керівництвом Володимира Пятенка?

Завжди кажу, що потрібно грати у збалансований футбол. Ми не збираємося лише оборонятися чи атакувати. Сучасний футбол демонструє, що немає суто атакувальних або захисних моделей, навіть серед топ-команд. Усі грають, виходячи зі своїх сил і підлаштовуючись під суперників. Тож ми будемо намагатися грати надійно в обороні й агресивно в атаці.

Хочеться прищепити жіночій збірній сучасний футбол з акцентом на швидку гру вперед. Мова не про довгі передачі, а щоб за кожної нагоди дівчата намагалися зіграти вперед. Захищатися сьогодні вміють абсолютно всі. Щоб розкрити оборону будь-якої команди, потрібно швидше грати в атаку. Так можна застати зненацька суперників навіть найвищого рівня.

– Як ви оцінюєте поточний кадровий потенціал національної жіночої команди?

– Наразі збірна переживає зміну поколінь. Звичайно, хотілося 6 мати в команді кілька копій Апанащенко трохи молодшого віку. Хоча в 37 Дарія залишається лідером команди, вона до цих пір грає на високому рівні. Але відчувається певна вікова прірва між досвідченими футболістками та молодими і талановитими гравцями, які ще не повністю розкрили свій потенціал і мають взяти на себе лідерські якості в збірній.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *