8 цікавих фактів про групи Чемпіонату світу з футболу 2022 року

ЧС-2022

У листопаді в Катарі вперше розпочнеться розіграш Чемпіонату світу з футболу взимку. Проте це змагання вже встигло наробити багато галасу.

Фанати здебільшого не підтримують ідею організації футбольного фестивалю перед Новим Роком, проте ще більше запитань викликає дотримання прав людини під час підготування цієї країни до змагання. Деякі навіть запитують, чи морально взагалі проводити цей турнір після всіх тих порушень?

Попри таку полеміку турнір розпочнеться за планом. 1 квітня в Досі визначилися учасники груп і саме групи, на які розділили 32 учасників турніру, мають декілька цікавих фактів.

Група А: чемпіон Африки проти чемпіона Азії

У звичайному переліку розташування Катару й Сенегалу не викликало б цікавості, але в Групі А принаймні визначиться найкраща команда Африки й Азії – частин світу, де, за нещодавніми підрахунками, мешкає 3/4 всіх людей планети. 

Чемпіони Азії, збірна Катару, є аутсайдером цього двобою та й усієї групи, а от Сенегал, з Африки, налаштований вийти з групи, якщо Садіо Мане буде в гарній формі.

Фаворитом цієї групи є збірна Нідерландів, а збірній Еквадору, попри чудову гру під час кваліфікації, варто буде докласти неабияких зусиль для виходу з групи. 

Група В: політична група

Люди здебільшого намагаються не змішувати політику зі спортом, але не завжди це можливо. У групі В чи не кожна гра матиме політичну історію, адже США воювали з Англією за колоніальних часів, а в наш час американці та іранці не можуть знайти спільну мову. 

Після того, як США підтримала Ірак у ірако-іранській війні через напад на посольство США в Тегерані, під час Чемпіонату світу 1998 року протистояння цих збірних називали найполітизованішим матчем в історії футболу. Тоді перед матчем американці запропонували гравцям обох команд потиснути руки, а іранці, зі свого боку, подарували суперникам білі квіти на знак примирення. Футбольний світ сподівається побачити щось схоже й у 2022 році.

На збірну Англії і собі очікує зустріч із затятим ворогом – збірною Уельсу.

Група С: найкращий бомбардир усіх часів проти найкращого гравця всіх часів?

Ми поставили знак питання наприкінці заголовка, адже це дуже суперечливо. Зараз пояснимо.

Кар’єру Ліонеля Мессі не варто й описувати. Він володар рекордних 7 «Золотих м’ячів» та 35 інших трофеїв, забив найбільше голів, хет-триків та передач в історії іспанської Прімери. Він також забив найбільшу кількість голів з-поміж латиноамериканських футболістів за всю історію. Зараз він, разом із Кріштіану Роналду, ділить звання найкращого футболіста всіх часів, проте фани здебільшого погоджуються, що це звання має носити саме Мессі.

Роберт Левандовскі, капітан збірної Польщі й польський футболіст, який забив найбільше голів у Бундеслізі з усіх футболістів не німецького походження (600), є одним із двох гравців (поряд із Йоганом Кройфом), хто виграв внутрішній чемпіонат країни, внутрішній кубок країни й кубок Ліги Чемпіонів, й у всіх трьох турнірах був найкращим бомбардиром. Багато спеціалістів ставили саме цього талановитого поляка поряд із Мессі в боротьбі за «Золотий м’яч» у 2021 році через його найбільші в історії футболу бомбардирські досягнення.

Тому двобій цих 2 зірок в Групі С (Польща проти Аргентини) дасть нам нагоду насолоджуватися видовищною грою, а цим двом вирішити, хто вийде переможцем.

Група D: найменш збалансована

У Катарі заборонені всі різновиди азартних ігор, а самі катарці суплять брови навіть на прості ігри не на гроші, на кшталт безкоштовних гральних автоматів. Але, навіть якби вони могли робити ставки, навряд хтось би поставив на те, що збірна Франції не вийде з цієї групи.

Чемпіони світу зараз мають найбільш збалансований склад з усіх учасників турніру. Можливо їм доведеться понервувати в грі з Данією, проте з іншими командами цієї групи проблем виникнути не повинно.

Група Е: двобій супер важковаговиків

З 5 кубками світу та 6 кубками чемпіонів Європи на двох, збірні Іспанії й Німеччини є головними футбольними силами, тому вони рідко опинялися в одній групі.

Проте занепад збірної Німеччини, що спостерігається останніми роками, призвів до того, що ця збірна цьогоріч опинилася в другому кошику, тому Іспанії не пощастило опинитися в одній групі з командою, що швидко прогресує з новим тренером, Гансом Фліком.

У цій грі буде багато цікавих двобоїв: Томас Мюллер проти Серхіо Бускетса, чи Альваро Мората проти колишнього партнера по «Челсі» Антоніо Рюдігера. 

Група F: група смерті

У будь-якому турнірі є «група смерті», але цьогоріч ця група не така очевидна. Водночас на цьому турнірі на таку групу схожа саме група F. Тут є не тільки друга у світі збірна Бельгії (разом із розмаїттям зірок, на кшталт Кевіна Де Брейне, Ромелу Лукаку та Едена Азара), а й міцна Хорватія з Лукою Модричем і збірна Марокко – друга збірна Африки. 

Та й сіяна четвертою збірна Канади теж не з боягузів, особливо після виграшу групи в Конфедерації футболу країн Північної й Центральної Америки й зони Карибського моря з Альфонсо Дейвісом і Джонатаном Девідом у складі.

Група G: майстер-клас гри в захисті

Головною ознакою кожної команди з групи G є гра в захисті. Упродовж 41 гри, які ці команди зіграли у кваліфікації, їм забили лише 21 гол – це майже 1 за 2 гри. 

Найбільше вражають збірні Бразилії та Швейцарії: у 25 матчах вони пропустили лише 7 м’ячів таким командам, як Італія, Аргентина та Уругвай. Такі ж звитяги простежуються і від збірної Сербії, яка вийшла з кваліфікації з першого місця, та Камеруна, яка посіла 3 місце в Кубку африканських націй.

Група Н: битви нападників

За групою, у якій грають Кріштіану Роналду, Луїс Суарес та Хин Мін Сон, спостерігатимуть із великою цікавістю. Навіть другорядні виконавці, на кшталт Діого Жоти, Едісона Кавані та Хван Хі Чхана, забивали чимало красенів останніми роками.

Тому дуже важко визначити тих, хто опиниться у верхній частині цієї групи. Португальська феєрія наступальних талантів наразі демонструє нестабільну гру через тренера, схильного до хаотичних рішень, тому збірна Уругваю може скористатися навіть найдрібнішою помилкою суперників. Збірна Південної Кореї сподівається на те, що їй допоможе домашній материк, хоча Катар – це не Сеул. Тим часом Гана готова всіх здивувати, особливо після запеклої боротьби з Нігерією в плей-офф.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *