Топ-10 потенційних відкриттів Євро-2020: від нового Іньєсти до українського таланта

Евро-2020

Розповідаємо, хто з футболістів не старше 20 років може стати зіркою на Чемпіонаті Європи.

Райан Гравенберх, Голландія
Вік: 19 років
Клуб: Аякс
Амплуа: центральний півзахисник

У вересні 2018 го Гравенберх став наймолодшим футболістом в історії Аякса – на той момент Райану виповнилося 16 років 130 днів, і він побив чвертьстолітній рекорд Кларенса Зеєдорфа. Однак твердим футболістом основи амстердамців Гравенберх став тільки в минулому сезоні: їх тріо в центрі поля з досвідченим Классеном і мексиканцем Альваресом допомогло Аяксу виграти чемпіонат з гігантською перевагою в 16 очок.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Ryan Gravenberch (@ryanjiro_)

В збірній Гравенберх дебютував тільки навесні, але вже в обоймі. Конкуренція в середині поля у «помаранчевих» висока, проте юнак напевно отримає шанс. Його прекрасне бачення поля і розумний пас відзначають у всій Європі. Мрія Райана – потрапити в Барселону, і вона напевно здійсниться.

Педрі, Іспанія
Вік: 18 років
Клуб: Барселона
Амплуа: центральний півзахисник / атакуючий півзахисник

У Барселони в атаці традиційно висока конкуренція, а Педрі ще й не вважається найталановитішим молодим футболістом команди – цю корону утримує Ансу Фаті. Але 18-річний іспано-гвінеєць пропустив всю другу половину сезону через розрив меніска і не потрапив на Євро. А Педрі перетворився в футболіста основи Барселони. Хоча він і не вихованець клубу – в 2019-му перейшов з Лас-Пальмаса.

Педри

Рональд Куман цінує хавбека за універсалізм – Педрі може закрити будь-яку позицію в середній лінії, в тому числі в опорній зоні або на фланзі (він правша). У клубі дуже люблять порівнювати Педрі з Андресом Іньєстою – у них схоже оснащення і ідентичний зріст.

Нуну Мендеш, Португалія
Вік: 18 років
Клуб: Спортинг Лісабон
Амплуа: лівий захисник

У цьому сезоні Спортинг вперше за 19 років виграв чемпіонат Португалії і подарував Європі кілька нових імен. Одна з висхідних зірок – моторний лівий захисник Нуну Мендеш. У 2011 році Спортинг переманив 9-річного хлопчину з Дешпертара, причому Мендеш до останнього не знав про інтерес «левів». «В той день виходив зі школи і зауважив, що якийсь чоловік мене чекає, – згадував Нуну. – Пішов додому, і незабаром в двері постукали. Я був один і вирішив взяти з кухні ніж, перш ніж відкрити. Але в підсумку все добре – це прийшов скаут».

Нуну Мендеш

Зараз Мендеш – основний захисник Спортинга, його вартість 40 мільйонів євро, і влітку він може перейти в топ-клуб. Барселона, Реал, Манчестер Сіті, МЮ, Ювентус, ПСЖ, Інтер і Ліверпуль в черзі.

Джамал Мусіала, Німеччина
Вік: 18 років
Клуб: Баварія
Амплуа: атакуючий півзахисник

Народився в Німеччині, мати – німкеня, у батька нігерійські коріння, а ріс в Англії. Мусіала – космополіт, який ще й довго не міг вибрати країну, яку представлятиме на міжнародній арені. На юнацькому рівні Джамал грав як за Німеччину, так і за Англію, був у молодіжній збірній британців, але все-таки вибрав німців.

Джамал Мусиала

Мусіала – вихованець Челсі, але зараз його неможливо уявити ніде, крім Баварії. Правша, здатний закрити будь-яку позицію в півзахисті, хоча вважає за краще місце «десятки». В основі збірної Німеччини не гратиме, але на заміну Йоахім Льов його напевно випустить не раз.

Неко Вільямс, Уельс
Вік: 20 років
Клуб: Ліверпуль
Амплуа: правий захисник / лівий захисник

У цьому сезоні у Ліверпуля було безліч проблем в обороні, тому Юрген Клопп змушений був робити ставку на двох молодих Вільямсів – Ріса і Неко.

Але якщо перший грає за англійську молодіжку, то другий – футболіст основи збірної Уельсу.

У Ліверпулі Вільямс виходить на правому фланзі оборони, в збірній його можуть поставити на лівий (в схемі з трьома центральними захисниками Неко зазвичай займає всю бровку), а недавню товариську зустріч з Францією він почав в середині поля – правда, був вилучений за гру рукою вже в першому таймі.

Йошко Гвардіол, Хорватія
Вік: 19 років
Клуб: Лейпциг
Амплуа: центральний захисник

В офіційних джерелах цей захисник вказаний футболістом рідного загребського Динамо, але ще восени було оголошено про трансфер хорвата в Лейпциг після закінчення сезону. За Гвардіола німці заплатили 19 мільйонів євро, і зараз це виглядає відмінною інвестицією в майбутнє. Йошко ще молодий, але досить досвідчений. І, до речі, виглядає дорослим – як мінімум на 25 років.

Josko Gvardiol

Універсал: може вийти як на лівому фланзі, так і в центрі захисту. А лівоногі в обороні взагалі в ціні, так що у Гвардіола світле майбутнє. У збірній Хорватії його називають Пеп – причини прізвиська пояснювати зайве.

Ілля Забарний, Україна
Вік: 18 років
Клуб: Динамо Київ
Амплуа: центральний захисник

Вихованець київського Динамо і символ його відродження. Прорвався в основу завдяки випадку: минулої осені у киян виникли величезні проблеми в обороні з різних причин, і Мірча Луческу вимушено зробив 18-річного захисника основним. Але Забарний настільки вразив румуна, що залишився в стартовому складі і після одужання вікових конкурентів. У підсумку Динамо виграло чемпіонат України вперше за п’ять років – багато в чому завдяки талановитій молоді.

Ілля Забарний

В збірній Забарний дебютував ще в жовтні – Україна тоді поступилася Франції 1:7. Але катастрофа в Парижі не вплинула на довіру Андрія Шевченка – цілком можливо, Забарний буде основним центральним захисником збірної на Євро.

Джуд Беллінгем, Англія
Вік: 17 років
Клуб: Боруссія Дортмунд
Амплуа: центральний півзахисник

Беллінгем унікальний – йому немає і 18 років, а його колишній клуб вже вивів з обігу номер Джуда. Він вихованець Бірмінгем Сіті, весь сезон-2019/20 юнак провів за рідний клуб в Чемпіоншипі, після чого поїхав в дортмундську Боруссію. У Бірмінгемі були в такому захваті від гри вихованця, що закріпили за ним номер 22. І так – німці заплатили за Беллінгема 23 мільйони євро, так що англієць автоматично став найдорожчим 17-річним футболістом в історії.

У Дортмунді Джуд теж провів сильний сезон, постійно виходив в основі, але в збірній, швидше за все, в центрі півзахисту виявляться Райс і Хендерсон. Однак Беллінгем точно вийде на поле і по ходу турніру може стати основним.

Біллі Гілмор, Шотландія
Вік: 19 років
Клуб: Челсі
Амплуа: центральний півзахисник

Прізвище Гілмора вже багато років миготить в різних списках найталановитіших футболістів Великобританії і Європи. До 16 років він був в академії Рейнджерс, але влітку 2017 го перейшов в Челсі і вже виграв з ним Лігу чемпіонів.

Гілмор – виконавець з центральної осі. Може вийти на місці «десятки», може закрити опорну зону. Різкий, з відмінним пасом і високим потенціалом. За збірну Шотландії поки лише один матч, але на чемпіонаті Європи ми його обов’язково побачимо.

Жеремі Доку, Бельгія
Вік: 19 років
Клуб: Ренн
Амплуа: правий півзахисник

На початку 2018 року з Доку мало не підписав контракт Ліверпуль. Півзахисник Андерлехта навіть їздив в Ліверпуль з батьками, спілкувався з Юргеном Клоппом і Стівеном Джеррардом (тоді – тренером молодіжки червоних), обговорив з клубом зарплату, але в підсумку залишився в Брюсселі. Андерлехт переконав Доку, що вдома в найближчим часом ігрової практики буде більше, та й сам Жеремі, як з’ясувалося, не дуже любить червоних.

У минулому році Доку перейшов в Ренн і з ходу став основним вінгером. В збірній Бельгії Жеремі – резервіст. Однак профільних правих півзахисників в команді більше немає, так що у Доку з’явиться шанс проявити себе.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *