Таблиця коефіцієнтів УЄФА: як результати Динамо та Дніпра-1 вплинули на позицію України

УЄФА

За підсумками матчів-відповідей третього кваліфікаційного раунду єврокубків Україна не покращила свою позицію в рейтингу УЄФА.

Наша країна залишилася на 15 місці. Більше того, відставання від Норвегії побільшало до 0,7 бала. Єдиний позитивний момент – очки, набрані Динамо та Дніпром-1, а також втрата Норвегією свого одного клубу.

У цей мід-вік наші команди заробили 0,5 бали для країни. Одне очко у скарбничку України за перемогу над Арісом принесло Динамо, 0,5 бали – за нічию зі Славією – Дніпро-1.

Таким чином, в активі України – 1,4 бала цього сезону. 0,8 бали Україні приніс Шахтар за пряме потрапляння до групи Ліги чемпіонів. 0,2 бали здобув Дніпро-1 за нічиї з Панатінаїкосом та Славією, стільки ж Динамо та Ворскла за виграші у Аріса та Дили відповідно.

Таблиця коефіцієнтів УЄФА

З інших позитивних подій зазначимо втрати команд на цій стадії в Ізраїлю, що йде у таблиці коефіцієнтів одразу за Україною. Ізраїльтяни втратили одразу два свої клуби. Одну команду втратила Сербія, яка йде на 13 позиції. Зненацька без двох своїх представників вже після третього раунду кваліфікації залишилася Португалія.

Нагадаємо, у сезоні-2024/25 Україна матиме п’ять представників у єврокубках: двох — у Лізі чемпіонів (одного — у другому кваліфікаційному раунді, одного — у плей-оф раунді), одного — у Лізі Європи (у третьому кваліфікаційному раунді) та двох — у Лізі конференцій (у другому кваліфікаційному раунді).

Система нарахування очок

Коефіцієнти клубів асоціації складаються на основі результатів усіх клубів асоціації у Лізі чемпіонів та Лізі Європи за останні п’ять сезонів. Рейтинги визначають кількість місць для кожної асоціації (країни) у майбутніх клубних змаганнях УЄФА.

1. Кожна команда отримує два очки за перемогу та одне очко за нічию (очки, набрані в кваліфікації та раунді плей-офф, діляться навпіл).

2. Клубам, які пробиваються до 1/8 фіналу, чвертьфіналу, півфіналу та фіналу Ліги чемпіонів або чвертьфіналу, півфіналу та фіналу Ліги Європи, нараховується по одному додатковому балу за кожен раунд.

3. Крім того, чотири очки нараховуються за участь у груповому етапі Ліги чемпіонів УЄФА та ще чотири очки – за вихід до плей-офф.

Розрахунок коефіцієнта

Коефіцієнт є сумою середнього значення за поточний сезон (загальна кількість набраних балів ділиться на кількість клубів асоціації, що беруть участь у єврокубковому сезоні) та результатів попередніх чотирьох сезонів. Якщо дві асоціації матимуть однаковий коефіцієнт, вище місце займе країна з вищим коефіцієнтом за останній сезон.

Рейтинги поновлюються після кожного раунду клубних змагань під егідою УЄФА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *