Іван Вишневський: неймовірна кар’єра та трагічний кінець першого українця у Фенербахче

Через декілька днів відбудеться матч кваліфікації ЛЧ між Динамо та Фенербахче. Всі пам’ятають, що за турецький клуб грали Сергій Ребров та Олександр Караваєв, але саме Іван Вишневський є першим українцем в історії для “канарок”. Сайт Епоха Футбола вирішив пригадати, хто він і як склалася його доля.

Кар’єра до Фенербахче

Захисник має унікальну долю. Звичайно, як і майже кожен хлопець він приділяв увагу спорту, але далі виступів за своє село Миролюбівка діло не пішло. Тому після школи він навчався в ПТУ на плиточника-лицювальника і відслужив в армії в будівельному батальйоні.

Надалі грав на аматорському рівні, що дозволило йому звернути на себе увагу з боку вінницької Ниви. Таким чином, до команди-майстрів він потрапив лише в 23 роки. Нива тоді грала у Другій лізі чемпіонату СРСР.

За клуб з Вінниці він провів чотири роки. Він грав вдало, впевнено і стабільно. На нього звернув увагу гранд країни Спартак з москви. В столиці в нього справи не пішли: травми, недавали обіцяну квартиру, а для Івана це було важливо, адже незадовно до переїзду в нього народився первісток. Тому довелось повернутись до Ниви, але згодом його запросив ФК Дніпро, який в той момент переживав свої найкращі часи при союзі.

В клубі він провів 5 років, виступаючи за команду з 1984 по 1989 рік. За цей період бек відіграв 150 матчів в чемпіонаті, зумівши забити 1 гол. Це сталось в сезоні 1987 року. На стадіон “Метеор” завітало московське Динамо, яке на 81-й хвилині вийшло вперед. До фінального свистку лишалось кілька миттєвостей, вболівальники вже збирались біля виходів з арени, змирившись з тим, що сьогодні їх улюбленці програють, але вдале підключення до атаки від Вишневського, дозволило йому врятувати для клубу гру.

За роки виступів у Дніпрі він відзначився надійністю. Важливо згадати, що захисник мав приєднатись до клубу на рік раніше, але сам же і передумав, хоча вже і писав лист про те, що згоден поповнити Дніпро.

“У нас була маленька дитина, по суті, ми тільки починали жити. У Вінниці йому пообіцяли додати зарплату, виділити квартиру, машину. І після сімейної наради він вирішив залишитися”, – ось так пояснювала його рішення лишитись у Вінниці дружина, Ольга Вишневська.


Литовченко, Протасов і Вишневський у збірній

Вдала гра за провідний клуб СРСР дозволила Івану отримувати виклики і в національну збірну. Загалом провів за збірну 6 поєдинків, був в заявці на Євро-1988, де колектив Лобановського став віце-чемпіоном, але на полі на тому турнірі він так і не з’являлвся.

Дніпро в 1984 та 1985 році брало “бронзу”, в 1987 та 1989 “срібло”, а в 1988 стало чемпіоном. В останньому сезоні Іван Вишневський отримав гідного конкурента на позиції ліберо. 21-річний Володимир Геращенко прогресував і починав отримувати все більше довіри від тренерського штабу. Все це змусило задумуватись над поверненням до Вінниці, але для продовження кар’єри з’явився геть неочікуванний варіант.

Кар’єра після приходу у Фенербахче

Керівництво клубу зізналось футболісту, що інтерес до нього виявляє Фенербахче. Гравець після певних роздумів погодився спробувати себе на новому рівні. До речі, “канарки” тоді віддали за футболіста 100 тисяч доларів. Досить пристойні гроші на той час, особливо, якщо врахувати, що Вишневському вже було 32 роки.

Команду очолював югослав Тодор Веселінович, інші легіонерські місця займали легендарний німецький голкіпер Тоні Шумахер, а в нападі грав датчанин Хенрік Нільсен, який у 1988 році став найкращим бомбардиром чемпіонату Греції у складі АЕКа. Також в клубі було декілька гравців збірної Туреччини.

Чемпіонство в тому сезоні дісталось Бешикташу, “жовто-чорні” відстали від “орлів” на 5 балів та стали віце-чемпіонами. Все це змусило клуб шукати нового тренера і вдалося запросити перспективного 44-річного Гууса Хіддінка, який за три з половиною роки роботи з ПСВ виграв 7 трофеїв, в тому числі і КЄЧ 1988.

На місце Вишневського новий тренер привів співвітчизника Марселя Брандса і дав зрозуміти, що на українця нерозраховує. Тому йому довелося змінити Стамбул на Сариєр, підсиливши місцевий клуб, який ніколи не хапав зірок з неба.

Проте, саме в сезоні 1990/1991 Сариєрспор посів рекордне для себе 4-те місце, випередивши на 1 очко… Фенербахче.

У Стамбулі чоловік отримував близько 2 тисяч доларів на місяць. У Сариєрспорі заробляв навіть трохи більше. У провінційному клубі його авторитет був дуже великий. Якби Ваня хоча б трохи знав турецьку мову, думаю, він став би там капітаном“, – пізніше зізнавалась дружина.

Потім в цьому клубі саме за поради Вишневського з’явились Олександр Гайдаш із Таврії та Олександр Яровенко з Дніпра. Але сам Іван через травми вирішив повісити бутси на цв’ях та повернутись до України.

Тренерство

Відразу ж отримав запрошення від Миколи Павлова увійти в штаб Дніпра. Потім працював у майже рідній Вінниці в Ниві, але незабаром знову повернувся до ФК Дніпро, де увійшов до списку асистентів Бернда Штанге.


Олег Таран, Бернд Штанге та Іван Вишневський

Очікувалось, що саме Іван Вишневський замінить німецького спеціаліста, але… Ще в 1988 році у нього була виявлена меланома. З 1993 року хвороба прогресувала, в квітні 1996 року його паралізувало, а 11 травня він помер.

Післямова

21 лютого цього року йому б виповнилось 65 років, але, на жаль, його життя обірвалось досить рано. Кожного року в рідній Миролюбівці вшановують його пам’ять.

“Ми вшановуємо великого футболіста і великого спортсмена. На Тернопільщині досі ніхто не досягав таких висот як Іван Вишневський. Він грав у відомих командах, був одним з перших українських футболістів, які зіграли за кордоном.

Іван Вишневський родом з невеликого села, проте завдяки своєму таланту, наполегливій праці зумів досягнути таких спортивних висот. На жаль, він прожив коротке життя і не встиг поділитися досвідом з молодим поколінням… Молимося за його душу, вічна пам’ять!”, – саме такими словами описав його голова Великоберезовицької ТГ Андрій Галайко на цьогорічному дні вшанування пам’яті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *