Український клуб з Нью-Йорка: існує 75 років і допомагає батьківщині

Український спортивний клуб був заснований у 1947 році, коли десятки тисяч українських мігрантів оселилися в Нью-Йорку. Сьогодні команда виступає в історичній футбольній лізі Cosmopolitan і продовжує виконувати особливу функцію для поколінь іммігрантів.

Юрій Вовк проводить ночі без сну у своєму будинку в Нью-Джерсі, слідкуючи за новинами та перевіряючи родичів, коли російські війська бомбардують його рідну Україну.

Світанок тут означає вечір в Україні, і зазвичай це пауза до найсильнішого обстрілу. Це також знаменує собою початок роботи Вовка від імені рідної країни. До нещодавньої зміни роботи він працював менеджером у логістичній компанії, яка почала доставляти в Україну сотні тонн продовольства та гуманітарної допомоги після вторгнення російських військових.

Фото: Adi Talwar

На вихідних Юрій Вовк повертається до спільноти, яка першою прив’язала його до району Нью-Йорка: Український спортивний клуб, також відомий під українськими ініціалами YCK. Незабаром після прибуття в 2013 році Вовк помітив вивіску клубу на вітрині магазину в Іст-Віллідж, приєднався до футбольної команди і налагодив зв’язок із 75-річною організацією. Два роки тому він перейшов із поля до ради директорів.

“Я не міг більше грати, але для мене було занадто важливо не допомагати клубу”, – сказав він.

Команда виступає як українці Нью-Йорка в історичній Cosmopolitan Soccer League і продовжує виконувати особливу функцію для поколінь українських іммігрантів у цьому регіоні. Зовсім недавно клуб прийняв зміну демографії Нью-Йорка. Сьогодні мало хто з гравців першої команди має українське коріння, але клуб зберігає свою ідентичність завдяки своїм випускникам, членам та давнім традиціям.

«Хоча ви не з України, в той момент, коли ви одягаєте українську форму, український щит торкається вашого серця, і ви повинні підтримувати всіх українців, які борються за свою свободу. На полі ми також повинні відобразити цю боротьбу за свободу“, – сказав менеджер першої команди Франческо Реньєрі.

12 червня вони зіграють свій найбільший матч за останні роки — плей-офф на острові Рендалл між командами, які посідають друге і третє місця у другому дивізіоні Космополіте-ліги. Переможець отримує підвищення до вищої категорії.

Фото: facebook.com/YCK1947

Гра є відповідним завершенням сезону труднощів і надій, коли клуб та його філії збирають кошти для надання допомоги в Україні під час реконструкції нещодавно придбаної штаб-квартири на Манхеттен-авеню в Грінпойнт. Клуб надіслав гроші американській некомерційній організації “Razom”, яка фінансує проекти з розбудови демократії та програми культурного обміну в Україні. Члени, як і Вовк, брали участь у своїй роботі та іншими особистими способами.

Це і наша війна, і так ми можемо воювати. Ми не в Україні, і ми не можемо взяти в руки зброю та захистити нашу країну, але ми можемо надати гуманітарну допомогу, сприяти нашим родинам“, – сказав Юрій Вовк.

Сонячної неділі наприкінці квітня українці Нью-Йорка, прагнучи потрапити в трійку лідерів і отримати шанс на підвищення, зіграли проти СК Айнтрахт на своєму домашньому полі в Маккаррен Парк. Матч завершився перемогою українців з рахунком 5-1.

Перед грою в центрі поля гравці потиснули один одному руки та позували для фотографій із синьо-жовтим прапором України.

“Всі з команди – як друзі та сім’я, вони мене підтримують і підтримують один одного. Це змушує мене відчувати, що люди піклуються та співчувають. Це допомагає знати, що у вас є якісь плечі поруч“, – сказав півзахисник Роман Семенко.

Семенко, який живе у Верхньому Вест-Сайді, каже, що часто спілкується з членами своєї родини в різних частинах України — його батьки є науковцями в його рідному місті, розташованому в центральній частині країни; його брат — докторант у Києві. За його словами, близький друг бере участь у бойових діях у східній частині країни. У Нью-Йорку триває звичайне життя, але на задньому плані висуваються реальні загрози.

«Я ніколи не думав, що з війною, в якомусь сенсі, я звикну до неї. Я щодня розмовляю з батьками, я чую (по дзвінку – прим.) повітряну тривогу у рідному місті, —продовжує він.

Реньєрі, тренер нью-йоркських українців, сказав, що нинішня війна сильно обтяжувала деяких гравців і членів клубу, деякі з яких мають друзів, які загинули в боротьбі з російськими військовими.

“Відколи почалася війна, вони не були повністю зосереджені на грі”, – сказав наставник.

Це досвід, який перегукується з попередніми поколіннями. Клуб був заснований у 1947 році, коли десятки тисяч українських мігрантів і біженців втекли від смертоносного гніту Радянського Союзу та спустошення Другої світової війни, щоб оселитися в Нью-Йорку. У ті часи CSL був вищою лігою Сполучених Штатів, а NY Ukrainians незабаром увійшли в число провідних команд. Вони виграли національний чемпіонат у 1965 році.

У 1976 році клуб купив будівлю на Другій авеню в Іст-Віллідж, центрі української громади міста, і перетворив її на спортивну мекку. Завітали деякі з найбільших футбольних команд України, як-от київське Динамо та донецький Шахтар, а також деякі з найбільших футбольних уболівальників у Нью-Йорку. Супутникові антени дозволяли клубу транслювати міжнародні матчі.

Сьогодні клуб виступає з трьох команд у Cosmopolitan League — першої команди, резервного складу та молодіжного набору — і продовжує гастролі по Нью-Йорку на виїзні матчі. Ігри ліги проводяться на острові Рендалл, на проспекті Парк Параде, Мет Овал у Маспеті та Хобокені.

Джерело: citylimits.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *