Дев’ять гравців, які виступали за Ліверпуль та Реал

Зовсім скоро, 28 травня, у фіналі Ліги чемпіонів зійдуться англійський Ліверпуль та мадридський Реал. Сайт Епоха Футболу вирішив згадати, які гравці мали досвід виступів і за “мерсисайдців” , і за “вершкових”.

Хабі Алонсо

Іспанець, напевно, з усіх відзначився найбільше. Він був важливою частиною Ліверпуля, без нього було важко уявити центр поля англійської команди.

“Червоні” літом 2004 року віддали за 23-річного хавбека 16 мільйонів євро, але отримали основого гравця на п’ять років, аж поки в 2009 “бланкос” не викупили його за 34 мільйони євро.

В АПЛ футболіст відіграв 142 матчі і забив 15 голів. Разом з клубом виграв 4 трофеї. В Реалі також відіграв п’ять сезонів, але трофеїв виграв шість. Далі був трирічний період в Баварії, після чого гравець вирішив повісити бутси на цв’ях.

Майкл Оуен

Літом 2004 року Реал заплатив навіть по тим часам не досить і великі 12 мільйонів за Майкл Оуена. Форварда, який у свої 24 роки вже встиг провести за Ліверпуль 274 матчі і забити 158 голів, а також виграти “Золотий м’яч” в 2001 році.

Проте в Мадриді він не затримався. Так, в цілому він провів досить непоганий сезон, забивши 16 голів за 45 поєдинків, але, коли прийшла пропозиція від Ньюкасла в 25 мільйонів євро, керівництво “королівського клубу” вирішило його продати.

Надалі футболіста переслідували травми. За наступні вісім сезонів в АПЛ за “сорок”, МЮ і Сток Сіті він відіграв лише 111 ігор і забив 32 голи, завершив кар’єру в 34 роки.

Стів Макманаман

Коли Оуен тільки починав ставати зіркою “Енфілда” Стів Макманаман уже починав втрачати свою зірковість. Але мадридський клуб вирішив не втрачати нагоду підписати 27-річного гравця збірної Англії вільним агентом.

На його підписанні настоював легенда Ліверпуля 70-х Джон Тошак, який на той момент очолював “королівський” клуб, проте був звільнений в листопаді.

Незважаючи на те, що тренер, який запрошував Стіва, так швидко покинув клуб, сам гравець відіграв весь свій чотирирічний контракт і залишив по собі досить непоганий слід. 158 матчів і 14 голів. Можливо, спави були б кращі, але заважала неймовірна конкуренція з топ-зірками світу футболу і травми.

За дев’ять років в складі Ліверпуля він провів 364 поєдинки, в який відзначився 66 разів. За збірну Англії півзахисник забив тричі за 37 зустрічей. Після Реалу провів два роки в Манчестер Сіті, а потім завершив кар’єру в 33 роки.

Ніколя Анелька

Майже разом з Макманаманом до мадридців приєднався і 20-річний Ніколя Анелька. Француз ставав важливою частиною лондонського Арсенала, забивши 23 голи за 65 матчів АПЛ.

Його називали майбутньою зіркою футболу, саме через це за нього гранду іспанського футбола довелось викласти аж 35 мільйонів євро. А це, на секундочку, 1999 рік. Нагадаємо, що того ж літа Мілан дав Динамо 22 мільйонів євро за Андрія Шевченка. А самі “каноніри” на заміну Анелька купили на рік старшого Т’єррі Анрі за 16,1 мільйони у Ювентуса.

В Мадриді у нападника справа не пішла. За 19 матчів Прімери він відзначився лише двічі. Ще два голи він забив у 9 матчах Ліги чемпіонів. Коли літом 2000 року ПСЖ запропонувало за нього 34 мільйони євро, керівництво “бланкос” не думали і продали його до ПСЖ.

За півтора роки у Парижі Ніколя не показав чогось видатного, забивши 10 голів у 39 поєдинках Ліги 1. Повернення в АПЛ йому надав Ліверпуль, який очолював француз Жерар Ульє. Проте і на “Енфілді” форвард не заграв, відзначившись 5 разів у 22 матчах.

Надалі в його кар’єрі був Манчестер Сіті, Фенербахче, Болтон, Челсі, Шанхай, Ювентус, Вест Бром і Мумбаї.

Альваро Арбелоа

Правий захисник поповнив Реал у 18 років, коли в 2001 році прийшов із Сарагоси. Проте за 5 років за “бланкос” в Прімері провів лише 2 гри. Потім у нього був рік гри за Депортіво і в 2007 році Рафаель Бенітес настояв на його покупці за 3,9 мільйони євро.

Гравцем супер-рівня Альваро не став, але був стабільним гравцем основи і за два з половиною роки на Туманному Альбіоні відіграв 66 матчів в АПЛ і забив 2 голи.

Проте бажання повернутись до Реалу зіграло важливу роль і футболіст повернувся до Іспанії всього за 4 мільйони євро. На “Сантьяго Бернабеу” він провів 7 років. Зараз 39-річний екс-бек працює в структурі мадридського клубу.

Єжи Дудек

З середини 90-х будь-який голкіпер в Ліверпулі міг начудити в рамці. Спочатку ставку робили на Девіда Джеймса, який чередував вдалі ігри з відвертими “привозами”, не заграв і Бред Фрідель, який потім все ж на досить хорошому рівні закріпиться в АПЛ, з 1999 по 2001 рік ворота оберігав нідерландець Сандер Вестервельд, але і він не сильно задовольняв Жерара Ульє.

В серпні 2001 року було вирішено купити за майже 5 мільйонів фунтів у Феєнорда 28-річного поляка Єжи Дудека. Поляк був основним чотири роки, також геть ідеальним його не назвеш, але все ж він приніс в команду стабільність, а у фіналі Ліги чемпіонів 2004/2005 саме він став головним героєм, зробивши кілька яскравих сейвів у грі і відбивши декілька пенальті.

Проте Бенітеса не переконав цей героїзм і влітку він купив молодого Хосе Рейну. Дудек провів на Енфілді ще два роки після чого вільним агентом пішов до Реалу, але там сидів в запасі. За 4 роки в Ла Лізі він провів лише 2 гри.

Фернандо Мор’єнтес

Нападник провів два вдалі сезони в Сарагосі і потрапив в поле зору топ-клубу. Тим більше, що був вільним агентом. В Реалі футболіст провів майже вісім років, але з кожним сезоном його позиції ставали слабкішими. В сумі відіграв за “вершкових” 272 гри і забив 100 голів.

В січні 2005 року Ліверпуль його купив за 9,25 млн євро. За півтори роки “мавр” відзначився 12 разів за 61 матч. Досить непогані показники, якщо згадати, що Ліверпуль Бенітеса в ті роки грав в захисний футбол.

Антоніо Нуньєс

В 2001 році Реал для другої команди підписав його, але хлопець там почав прогресувати і до літа 2004 уже награв мажйе два десятки матчей за першу команду. В Ліверпуль він відправився в якості елемента по трансферу Майкла Оуена.

Бенітес йому довіряв, але за 18 матчів в АПЛ футболіст себе не проявив і через рік повернувся в Іспанію. Надалі в його кар’єрі були Сельта, Мурсія, Аполлон, Уеска, Депортіво і Рекреатіво.

Нурі Шахін

Турок був справжньою зіркою Боруссії Д. Оскільки його контракт з “джмелями” закінчувався в 2012, але футболіст не хотів його продовжувати, то мадридцям 23-річний хавбек обійшовся всього в 10 мільйонів євро.

Проте своїм він так і не став, лише чотири рази з’явившись на полі. Не допомогла і оренда в Ліверпуль. На деякий час він повернувся на зірковий рівень, коли знову став гравцем Боруссії, але травми остаточно зламали його.

Зараз 33-річний Нурі грає за середняка турецької Суперліги Антальяспор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *