Матчі УПЛ рекомендується показувати в записі з затримкою у декілька хвилин – журналіст

Журналіст Сергій Болотніков розповів про своє ставлення до пропозиції Setanta Sports по єдиному телепулу.

1) Скільки заплатила Сетанта?

Мої джерела підтверджують інформацію Співаковського про 3,2 млн доларів. Але. Сетанта не бере на себе продакшн, вона включила його у вартість – про це вже сказав Циганик. Виробництвом, точніше пошуком і вибором виконавців, буде займатись УПЛ.

Співаковський сказав, що на створення трансляцій піде 2/3 суми. Насправді, за моїм досвідом, можна без проблем вкластися в 1,2 млн (240 матчів х 5к доларів). Але в УПЛ розраховують витратити до половини суми – 1,6 млн. Відповідно, стільки ж залишається клубам. Мінус різні відрахування – виходить приблизно по 100к доларів на клуб в середньому.

2) Це багато чи мало?

3 роки тому канали Футбол виграли тендер з пропозицією 5 млн доларів за сезон. Декотрі клуби тоді вчинили бунт і нелегально покинули пул – відповідно, і загальна сума каналів Футбол зменшилась. Але якщо порахувати пропорційно, то на кожен з 12 клубів припадало в середньому трохи більше 400к доларів.

Проблема в тому, що цю ціну важко вважати ринковою, враховуючи олігархічне походження каналів Футбол і їхню збитковість. Ахметову і Денисову просто хотілось виграти тендер. Думаю, вони це зробили б, навіть якби довелось заплатити 10 млн.

А якщо врахувати ще й війну, тоді зменшення ціни телепулу в 4 рази взагалі не виглядає чимось катастрофічним. Зрештою, ніхто не зміг запропонувати більше навіть такої невеликої суми – отже, вона цілком ринкова.

3) Чому рішення про телепул не прийнято?

4 клуби (Динамо, Зоря, Дніпро-1 і Рух), яким не подобається результат тендеру, називають різні причини, але все це більше схоже на відмазки. Кажуть, головна їхня мотивація – замала сума. Мовляв, продаючи телеправа самостійно, вони зароблять більше.

Якщо по Динамо ця логіка справедлива (хоч і незаконна – формально у клубів тупо немає телеправ у власності), то на рахунок інших є велиииикі сумніви. Хіба що це будуть канали, які належать самим же президентам клубів.

Коротше кажучи, власники цих клубів вимахуються. Це не ті гроші, які сильно впливають на їхні бюджети, тому вмикаються популізм (ідея з безкоштовними трансляціями) і якісь закулісні ігри (можливо, йде торг на рівні «політичних» домовленостей з УАФ). Але таким чином вони підставляють решту клубів, для яких навіть 100к в наш час – хороший дохід. Місячна зарплата всій команді, наприклад.

4) То що тепер буде з телепулом?

Для затвердження рішення потрібна проста більшість голосів. Тому де-факто воно прийняте. УПЛ просто не хоче приймати рішення де-юре, ламаючи незгодних через коліно і створюючи конфлікт. Тому до 10 серпня буде відбуватись діалог.

5) Що там з прямими трансляціями?

Військові дійсно наполегливо рекомендували транслювати в записі матчі як ПФЛ, так і УПЛ. Їхня мотивація – не страх, що росіяни побачать матч і захочуть влупити, як я і багато інших думали раніше, а що приліт потрапить в прямий ефір.

Але це дуже дивна мотивація. Здебільшого наші ППО бачать запуск російських ракет і вмикають повітряну тривогу. А вона зупинятиме матч і, відповідно, трансляцію. Якщо цього аргументу замало, достатньо затримувати прямий ефір на 1-2 хв, щоб уникнути таких ризиків.

Наразі остаточної домовленості немає, але клуби наполягають на прямих трансляціях. І, схоже, військові готові погодитись. Але все рівно по кожному окремому матчу можуть прийматись окремі рішення“, – написав Сергій Болотніков у себе в тг-каналі КДК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *