Правозахисна організація хоче виключення збірної Ірану з ЧС-2022

В Ірані попросили зняти збірну з ЧС-2022 через поводження з жінками в країні, інформує freezmi.io.

Жіноча правозахисна організація Open Stadiums закликала ФІФА усунути національну команду Ірану від фінальної частини чемпіонату світу в Катарі, який пройде в листопаді-грудні через неналежне ставлення до жінок у країні.

Це сталося на тлі масових протестів в Ірані, які відбуваються з 16 вересня. Приводом для громадського обурення стала новина про смерть 22-річної Махси Аміні, затриманої поліцією вдач за «неправильне носіння хіджабу» у Тегерані. У поліцейській дільниці студентка впала в кому, а за три дні померла в лікарні.

У листі на ім’я президента ФІФА Джанні Інфантіно організація також зазначила, що іранська влада продовжує відмовляти жінкам у відвідуванні футбольних матчів.

«Федерація футболу Ірану – не лише співучасник злочинів режиму. Це пряма загроза безпеці жінок-вболівальниць в Ірані та скрізь у світі, де грає наша збірна. Футбол має бути безпечним простором для всіх нас.

Саме тому, як іранські футбольні вболівальники, ми з важким серцем маємо висловити нашу глибоку стурбованість щодо участі Ірану у майбутньому чемпіонаті світу.

Навіщо ФІФА давати іранській державі світову сцену, у той час як вона не лише відмовляється поважати основні права та гідності людини, а й нині катує та вбиває власний народ? Де принципи ФІФА?

Тому ми просимо ФІФА на підставі статей 3 та 4 її статуту негайно виключити Іран із чемпіонату світу 2022 року в Катарі», – сказано у листі Open Stadiums.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *