Олег Саленко: Нинішня УПЛ здатна подарувати нашому футболу нових талантів

У матчі-відповіді плей-оф відбору на Євро-2023 (U-21) молодіжна збірна України переграла Словаччину з рахунком 3:0 (перший поєдинок – 2:3) й втретє в історії пробилася на чемпіонат континенту. Враженнями від події в інтерв’ю Footboom поділився екс-гравець київського “Динамо” Олег Саленко.

– Матч в Жиліні склався для нашої “молодіжки” якнайкраще, головне – хлопці змогли реалізувати майже всі свої гольові моменти, що заспокоїло команду, – зазначив Саленко. – В психологічному плані для молодіжної збірної України дуже важливим був перший гол.

– Сікан давно не забивав, але в домашній грі зі словаками його вчасно прорвало…

– У нього цікава манера гри, яка, насправді, дуже важлива для команди. Сікан надає перевагу діям в центрі штрафного майданчика, де він тримає в напрузі захисників суперника і завжди може вразити ворота. В такому стилі діяв знаменитий Герд Мюллер, який часто добивав, нерідко – в порожню рамку, і на красу та естетичність його ударів ніхто не зважав. Більш важливо було те, що він забивав.

Форварди такого типу, як Сікан, потрібні. Їх вивільняють від роботи на команду, і навпаки, команда грає на таких нападаючих.

– Перед цими матчами спеціалісти звертали увагу на не зовсім чітку взаємодію молодіжної та національної збірної України в кадровому питанні. Зараз Олександр Петраков може піти з посади головного тренера першої команди…

– Я зрозумів про що ви… По-перше, вважаю, що Петракова наразі немає сенсу змінювати – попереду відбір на Євро-2024. А щодо взаємодії, то національна команда й без того зробила чимало – віддала в “молодіжку” основного голкіпера, і роль Трубіна в успіху команди Ротаня була дуже важлива.

– Відбір на Євро-2024 почнеться весною і тоді ж молодіжній збірній потрібно буде готуватися до фінальної частини Євро-2023. Як команди будуть ділити гравців?

– Євро-2023 відбудеться влітку, а кваліфікація на Євро-2024 – дійсно, весною. Вважаю, що підготовка першої та молодіжної збірної ніяк не перетнеться. Ніхто нікому не буде заважати. Тому й Трубін опиниться у розпорядженні Руслана Ротаня, й Забарний.

Молодіжна збірна України буде в пріоритеті, тому що давно наші команди не грали на Євро. Сам факт участі в таких турнірах дуже важливий. Головне, щоб всі хлопці грали за свої клуби.

– Часу до червня 2023 року достатньо. Чи можуть в списку Ротаня на участь в чемпіонаті Європи з’явитися абсолютно нові виконавці?

– Поточний чемпіонат України, участь в якому через війну приймає багато молоді, здатний подарувати нашому футболу нових талантів. Дуже наразі сильні команди U-19 в багатьох клубах, особливо, в “Динамо” та “Шахтарі”. Цих хлопців можна і, сподіваюсь, так і буде, задіяти у грі за перші команди.

Проте, зазначу, що у Руслана Ротаня в молодіжній збірній своя схема гри, тому, якщо він і буде когось брати додатково, то, радше, в резерв.

– Які шанси на успіх на Євро-2023 має молодіжна збірна України?

– Про шанси можна говорити тільки після того, як побачимо безпосередню підготовку команди до турніру, як побачимо контрольні матчі з її участю. До того ж і суперників станемо вивчати – там є багато цікавих команд.

– Результат на молодіжному чемпіонаті Європи важливий, чи більш важливо підготувати кадри для національної збірної?

– В результаті завжди є сенс – через нього йде підготовка зрілих виконавців. Зазначу, що в багатьох “молодіжках”, які вийшли на Євро-2023, є гравці з перших команд, в тих же Нідерландах, до прикладу. Тобто, всі учасники турніру будуть намагатися виграти трофей, або медалі взяти й разом з ними – путівки на Олімпіаду. Для молодіжної збірної України на Євро-2023 немає нічого неможливого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *