Арсенал і Ман Сіті – хто був кращим на трансферному ринку цього літа

Манчестер Сіті - Арсенал

Арсенал і Ман Сіті фантастично провели минулу кампанію АПЛ, борючись за золоті медалі один з одним до останніх турів. Саме ці дві команди із відривом були найкращими у сезоні 2022/2023. Враховуючи старт цього ігрового року та вдалу роботу обох колективів на трансферному ринку (яка була значно краще за їх конкурентів із топ-6) саме Сіті та Арсенал будуть головними фаворитами на чемпіонство й у нинішньому футбольному сезоні. У цьому матеріалі ми проаналізуємо, який із колективів краще підготувався до нової чемпіонської гонки у футболі Англійської Прем’єр-Лігі.

“Арсенал”

Прийшли: Деклан Райс, Кай Хаверц, Юррієн Тімбер, Давид Райя

Пішли: Фоларін Балогун, Граніт Джака, Кіран Тірні, Нуну Тавареш, Метт Тернер

Трансферний баланс: -167,04 млн

«Каноніри» швидко виконали план своїх закупівель на літо і до початку сезону АПЛ підійшли з повноцінно сформованою та зіграною на передсезонці футбольною командою. Арсенал посилив необхідні позиції, додав конкуренції загалом та відпустив кількох вже давно непотрібних футболістів. Єдина ложка дьогтю – новачок Юррієн Тімбер встиг порвати хрести і вибув на значну частину сезону.

Головний трансфер літа в АПЛ Арсенал оформив дуже показово. «Каноніри» випередили головного конкурента – Ман Сіті у гонитві за Декланом Райсом. Цей перехід став найдорожчим трансфером в історії клубу (116,6 млн). 24-річний англієць має стати головним мотором команди у центрі поля та одним з ігрових лідерів колективу Артети. Цим трансфером боси футболу Арсеналу також показали, що минулий футбольний сезон не повинен стати винятком – «каноніри» мають намір змагатися за чемпіонство на регулярній основі.

Друга за вартістю купівля в АПЛ – перехід Кая Хаверца з Челсі за 75 млн. Німцю очевидно треба буде час, щоб освоїтися і звикнути до тиску від футбольних вболівальників (через перехід до стану заклятого ворога – із Челсі до Арсеналу), але завдяки універсальності, креативності та  мобільності він має стати для Артети важливим доповненням в атакувальній групі, а особливо додати різноманітності у позиційних штурмах воріт суперників. 

Ще одна цікава угода – оренда Давида Райї з Брентфорда. Звичайно, що поки місце в основі залізно закрито Рамсдейлом, але сильна конкуренція на воротарській позиції  явно піде на користь обом кіперам.

“Манчестер Сіті”

Прийшли: Йошко Гвардіол, Матеус Нунес, Жеремі Доку, Матео Ковачич

Пішли: Коул Палмер, Ріяд Марез, Емерік Лапорт, Ілкай Гюндоган

Трансферний баланс: -126,60 млн

Найкраща команда АПЛ минулого сезону у світі теж дуже потужно провела літнє трансферне вікно. Сіті залишили кілька важливих для Гвардіоли гравців (Гюндоган пішов вільним агентом до Барси, а Марез поїхав на заробітки до Саудівської Аравії), але «містяни» дуже грамотно  залатали свої дірки у складі, витративши не дуже космічні гроші.

Німець Гюндоган багато сезонів був ключовою фігурою для Гвардіоли, граючи на кількох різних позиціях і забиваючи вирішальні м’ячі. Боси клубу дуже оперативно та досить бюджетно (менш ніж за 30 млн) замінили Ілкая на Матео Ковачича, якого було придбано із Челсі. Цей трансфер максимально точний з урахуванням схожого стилю та функціоналу гравців, плюс хорват на три роки молодший. Не треба забувати й про те, що цим переходом «містяни» послабили конкурента – Челсі.

На фланг, замість Мареза, прийшов перспективний Жеремі Доку з Ренна – хлопцеві всього 21 рік, а він уже показав класний та результативний футбол у Лізі 1. 

Найдорожча покупка цього літа – трансфер Йошко Гвардіола із Лейпцига за 90 млн. Хорват навіть став найдорожчим захисником в історії, але перехід коштував того – 21-річний центрбек вважається головним талантом у світі на своїй позиції.

Під кінець літа Сіті підписав із Вулверхемптона Матеуса Нунеса за 62 млн. Судити про якість та важливість цього трансферу поки важко, але за хавбеком також полював і Ліверпуль, а значить у цінності цього гравця сумніватися не варто. 

У підсумку можна констатувати, що обидва клуби провели трансферне вікно якісно й однозначно стали сильнішими. Проте, якщо говорити з урахуванням продаж і покупок, літо у Арсенал вийшло цікавіше, адже жодного лідера команда Артети не втратила, при цьому, підписавши нових (у перспективі). Натомість Ман Сіті був вимушений замінювати втрачених Гюндогана і Мареза.  У кращому разі «містяни» вийдуть у нуль, якщо новачки одразу заграють з високим рівнем футболу у новій для себе лізі та команді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *